Csányinak már háromszor kellett magyarázkodnia az UEFA előtt, amiért késik a Puskás Stadion építése

futball
2017 április 11., 17:22
comments 175

Az MLSZ elnöke szerint a magyar labdarúgó-válogatottnak reálisan már nem igazán van esélye arra, hogy kijusson a jövő évi világbajnokságra, de bízik benne, hogy Bernd Storck irányításával pár éven belül nagyon erős lesz a nemzeti csapat, és hazai pályán sikereket érhet el a 2020-as Eb-n.

Csányi Sándor az M4 Sportnak adott interjújában azt mondta, reálisan nézve nehéz elképzelni, hogy a kötelező feladatok mellett a váltogatott hazai pályán a portugálok, illetve idegenben a svájciak elleni erőpróbát is sikerrel veszi, de nem látja teljesen esélytelennek a dolgot. A kvalifikációban 3. helyen álló nemzeti csapat nehéz helyzete számos balszerencsés mozzanat miatt alakult ki – mondta.

Szerinte a Feröer-szigetek elleni meccsen extrém időjárási körülmények között kellett játszania a válogatottnak, míg a svájciaktól elszenvedett vereségben nagy szerepe volt a játékvezetőnek, aki megadott egy lesgólt a vendégeknek, míg a csapat nem kapott meg egy büntetőt, a végén pedig ellene ítélt egy bedobást, amiből a győztes gól született.

Csányi szerint folyamatosan épül, erősödik a válogatott, ráadásul egyre több fiatal kap lehetőséget, így bízik benne, hogy 3-4 év múlva egy nagyon erős magyar válogatott lesz. Bernd Storckról azt mondta, céltudatos, rendkívül szorgalmas, fokról fokra építkező szakemberről van szó, aki bátran nyúl a tehetségekhez, a legtöbb esetben látványos, a várakozások feletti játékot nyújt a csapatával. Előny, hogy az MLSZ sportigazgatói posztját is Storck látja el, mivel így jól ismeri az utánpótlás-válogatottakat, azaz a fiatal tehetségek hamarabb odakerülhetnek a felnőtt válogatott közelébe – mondta Csányi Sándor, aki külön kiemelte Storck segítőjét, Andreas Möllert, akivel jól osztják meg a feladatokat.

„Nagyon bízom benne, hogy a 2020-as Európa-bajnokságon ott lesz a válogatott és legalább olyan, vagy egy kicsit nagyobb sikert ér el, mint tette azt tavaly nyáron Franciaországban” – mondta Csányi Sándor.

De azt is mondta, nem boldog azzal az előrehaladással, ami a 2020-as Eb budapesti helyszínét, az épülő Puskás Stadiont jellemzi. Mint fogalmazott, háromszor állt már a szőnyeg szélén az európai szövetségnél (UEFA), amikor a késéseket kellett bejelenteni, de azt gondolja, ha sikerül tartani a legutóbb kitűzött, 2019 szeptemberi határidőt – amit egy novemberi tesztmérkőzés követ –, akkor minden rendben lesz. Azt mondta, javasolni fogja Orbánnak, hogy állítsanak fel egy bizottságot, ami havonta beszámoltatja a felelősöket a fejleményekről.

Csányi Sándort múlt hét szerdán beválasztották a nemzetközi szövetség (FIFA) tanácsába. Ezzel kapcsolatban azt mondta, elsődleges feladata, hogy az UEFA érdekeit képviselje, és mivel ez a magyar érdekekkel is egybeesik, ezért – ha jól dolgozik – a magyar futball fejlődését is segíti.

Orbán Viktor miniszterelnök (j), Balog Zoltán emberierőforrás-miniszter (b) és Csányi Sándor, az MLSZ elnöke (k) a lelátón a franciaországi foci-Eb F csoportja második fordulójában játszott Izland–Magyarország mérkőzésen a marseille-i Velodrome Stadionban 2016. június 18-án. (Fotó: Illyés Tibor / MTI)
photo_camera Orbán Viktor miniszterelnök (j), Balog Zoltán emberierőforrás-miniszter (b) és Csányi Sándor, az MLSZ elnöke (k) a lelátón a franciaországi foci-Eb F csoportja második fordulójában játszott Izland–Magyarország mérkőzésen a marseille-i Velodrome Stadionban 2016. június 18-án. (Fotó: Illyés Tibor / MTI)

A magyar bajnokságról azt mondta, a különböző szabályoknak is köszönhetően előrelépés történt a fiatalok szerepeltetésében, ráadásul több csapatnál – mint például a listavezető Honvédnál vagy a harmadik Vasasnál –megfelelően válogatják ki a tehetségeket. A magyar futball vérkeringését az amatőr futball adja, a tartósan jó eredmény eléréséhez pedig szükséges a széles bázis megtartása, annak érdekében, hogy a kiválogatás után az akadémiákról, illetve utánpótlás-műhelyekből megfelelő felkészültségű 17-18 éves játékosok kerüljenek az NB I-be – mondta.

Csányi Sándor szerint talán az edzőképzésben van némi lemaradás, ezért azt most a német Jörg Daniel vezetésével új alapokra helyezik, és bízik benne, hogy egyre több volt játékos is munkát vállal majd, hiszen őket könnyebben elfogadják a fiatalok.

Csányi Sándor reagált az egyes klubok által néha túl szigorúnak ítélt fegyelmi büntetésekre: szerinte FIFA- és UEFA-tagként nem is lehet más az MLSZ hozzáállása, mint mindenféle diszkriminációt elítélni. A bírók és a klubok helyenként viharos kapcsolatáról szólva elmondta, megpróbálnak minden segítséget megadni a játékvezetőknek, de a futball velejárója a tévedés, ugyanakkor elfogadhatatlannak tartja, ha egy klub megpróbál fellépni a bíróküldés ellen, vagy az MLSZ-t sértegeti. Csányi Sándor itt név szerint kiemelte a Ferencvárost, ami ugyan népszerű és nagy támogatottságú egyesület, de tudomásul kell vennie, hogy vannak szabályok, amiket be kell tartani. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.