Elszállt minden remény: sajnos nem Paksi Endre lesz a Paks-ügyi miniszter

Valóban érkezett felkérés Orbán Viktor miniszterelnök részéről – mondta az MTI-nek Süli János polgármester (Néppárt), miután az Origo megírta, hogy valószínűleg ő lesz az atomerőmű-beruházást felügyelő miniszter.

Orbán Viktor miniszterelnök hétfőn jelentette be a parlamentben, hogy tárca nélküli miniszterre bízza az atomerőmű-beruházás és az azzal kapcsolatos térségfejlesztési feladatok koordinálását. A városvezető hangsúlyozta, hogy a felkérés csak a folyamat első része, lezártnak akkor lehet tekinteni, ha az adminisztratív lépések is megtörténnek, illetve, ha letette az esküt.

Amennyiben kinevezik, le kell mondania a polgármesteri tisztségről. „Jelenleg polgármesterként szolgálom a város és az atomerőmű érdekeit, miniszterként ezt még hatékonyabban tudom tenni” – fogalmazott. A Fidesz paksi csoportja közleményben üdvözölte a hírt, mint írták, Süli kinevezésének eredményeképpen egy felkészült, komoly vezetői tapasztalatokkal rendelkező szakmabeli látja el a paksi bővítéshez kapcsolódó irányítói feladatokat, és Sülivel együttműködési megállapodást kötöttek, ami megalapozta a nyugodt, kiegyensúlyozott, kiváló partneri kapcsolatot.

Blazsek Balázs, Paks főjegyzője arról tájékoztatott, hogy az összeférhetetlenséget 30 napon belül meg kell szüntetni. Ezután a választási bizottság kiírja az időközi választásokat 80-100 napon belül. Ezalatt a polgármester általános helyetteseként kijelölt alpolgármester látja el a polgármesteri tisztséget.

Süli János, Paks polgármestere

Süli János 1980-ban, a Budapesti Műszaki Egyetem villamosmérnöki karán szerzett diplomát, 31 éven keresztül dolgozott a Paksi Atomerőműben, 2009 márciusától 2010 szeptemberéig vezérigazgatóként, 2014-ben a Néppárt jelöltjeként Paks polgármesterévé választották. (MTI)