Tovább durvult a venezuelai rezsim, kórházra lőttek könnygázgránátokat

külföld
2017 április 11., 07:20
comments 47
Könnygázban úszó tüntetők Caracas utcáin 2017. április 10-én. AFP PHOTO / FEDERICO PARRA
photo_camera Könnygázban úszó tüntetők Caracas utcáin 2017. április 10-én. AFP PHOTO / FEDERICO PARRA

Egyre fokozódik az erőszak a caracasi utcákon, ahol már ötödik napja tiltakozik az ellenzék a parlament ellehetetlenítése miatt Nicolas Maduro egyre diktatórikusabb rezsime ellen. Vasárnap már halálos áldozata is volt az összecsapásoknak, a hétfői tüntetéseken az oszlató rendőrök helikopterről lődözték a könnygázgránátokat.

link Forrás

A könnygázból egy kórházra is jutott, ahol a válságos állapotú betegekre tekintettel még a légcserélőket is le kellett állítani, hogy ne fulladozzanak a műtőben a betegek. Egy egyhónapos csecsemő fuldokolni kezdett, őt ki kellett menekíteni az elkönnygázosított kórházból.

link Forrás

A kórház egyik orvosa felvételt is készített egy, a kórházból kihozott könnygázgránátról.

link Forrás

"Azért vonultunk az utcára, hogy tiltakozzunk a kormány alkotmányellenes lépései ellen és a demokráciánk mellett. De az elnyomás most minden eddiginél keményebb volt" - mondta a tüntetésekről a Voluntad Néppárt parlamenti képviselője, Juan Mejía.

Az erőszak mértékére jellemző, hogy egy hagyományosan a kormány támogatójaként elkönyvelt politikus, Tarek William Saab is tiltakozott a Twitteren "a helikopterekről dobált tárgyak, könnygáz" ellen.

link Forrás

A venezuelai tiltakozásoknak részben oka az ország siralmas gazdasági helyzete. Az, hogy az olajban gazdag országban elszabadult az infláció, és a legalapvetőbb árucikkekből is hiány van. De a mostani tiltakozáshullámot az indította el, hogy Maduro elnök megvonta a demokratikusan megválasztott, és aktuálisan ellenzéki többségű parlament jogköreit. Ezt ugyan később visszavonta, de a felháborodást már nem tudta megfékezni. (Via NBC, RT)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.