23 év után a CEU-ügy miatt lemond Magyarország tallinni tiszteletbeli konzulja

2017 április 12., szerda 7:26
135

Mall Hellam 1983-ban az ELTE-n szerzett diplomát magyar nyelv és irodalomból, ő alapította meg az Észt-Magyar társaságot 1994-ben, amelynek tavalyig elnöke is volt. 1994 óta ő Magyarország tallini tiszteletbeli konzulja. 2002-ben a Magyar Köztársasági Érdemrend Lovagkeresztjét is kiérdemelte. 1990 óta vezeti a Soros György alapította Nyílt Észtország Alapítványt. 

Most a Népszavának nyilatkozva mondta el, hogy 23 év után lemond a tisztségéről. Arról beszélt, hogy személyes döntést hozott, amiről csak utolsó pillanatban tájékoztatta munkatársait. Hellam döntésében "meghatározó volt a CEU-ügyben folyt parlamenti vita", de már jó ideje kritikusan szemléli a magyar jogállam sorsának alakulását, és aggódva figyelte a civil törvény elfogadásának folyamatát is. Abban bízott, hogy csak populista lózungokat puffogtat a kormány, de ezek az intézkedések tényleg megvalósultak. 

Hellam szerint "ami Magyarországon történik, az nagyon hasonlít arra, ami Oroszországban zajlik. Ott is úgy nevezik azokat a szervezeteket, amelyek külföldről pénzt kapnak, hogy külföldi ügynök. Hihetetlen, hogy a mai világban, az EU-ban szóba kerülhet ilyen törvény." (Népszava)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt