A Borussia Dortmund volt a keddi robbantás célpontja

2017 április 12., szerda 4:40
53

A német rendőrség szerint a Borussia Dortmund csapata volt a célpontja a kedd esti robbantásoknak a dortmundi szállodánál, amelyből a csapat busza elindult az AS Monaco elleni meccsre a városi stadionba. A csapat buszánál kedd este 19:15 körül három robbanás törrtént. Az egyik robbanásban egy motoros rendőr is megsérült. 

Borussia Dortmund busza a robbanás után - Fotó: AFP/Ina Fassbender/Anadolu Agency Fotó: INA FASSBENDER

Egyelőre nem tudják, hogy mi volt a merénylet indítéka, és egyelőre nem terrortámadásként, hanem emberölési kísérletként kezelik.

Sandra Lücke ügyész bejelentette, hogy a megtámadott busz közelében egy levelet találtak, amelyet szövege szerint az elkövető vagy elkövetők írtak, de az ügyész szerint a hitelességét ki kell vizsgálni.

A robbanószerkezetekről még mindig nem lehet tudni semmit, csak azt, hogy súlyos hatásúak voltak, és valószínűleg a szálloda parkolója melletti sövényben helyezték el őket. A Bild úgy tudja, hogy házi készítésű pokolgépekről lehet szó, és a rendőrség köröz egy külföldi rendszámú autót, de ezeket az információkat a rendőrség még nem erősítette meg. 

Az egyik robbanásban súlyusan megsérült Marc Bartra, akinek az üvegszilánkok által okozott sérülések mellett az egyik csont is eltört a jobb csuklójában, és ezt meg kellett műteni.

Marc Bartra edzés közben - Fotó: AFP/Guido Kirchner/dpa Fotó: Guido Kirchner

Roman Bürki, a Borussia Dortmund svájci kapusa a svájci Blicknek azt mondta, hogy Bartrával együtt a busz hátuljában ült. A busz éppen kifordult a parkolóból az utcára, amikor a robbanás történt. A kitört hátsó ablak szilánkjai azonban őt nem sebesítették meg.

Légnyomási sérülést szenvedett és sokkot kapott az egyik robbanástól egy motoros rendőr is, aki a busz előtt haladt felvezetőként.

A rendőrség a környéken drónnal esetleges további pokolgépeket keresettt, és találtak egy gyanús tárgyat, de nem tudták felrobbantani, és még nem tudják, hogy mi az.  A másnapra halasztott mérkőzésre a rendőrség nagy létszámú biztosítással készül. 

A merényletet elítélte a nemzetközi (FIFA) és az európai (UEFA) labdarúgó-szövetség is. Aleksander Ceferin, az UEFA elnöke azt mondta, mind a Borussia Dortmund, mind az AS Monaco csapata példamutatóan reagált a támadásra, és mérkőzésük elhalasztása másnapra szintén jó döntés volt. 

A német kormány szóvivője mihamarabbi felépülést kívánt Bartrának, és dicsérte a Monaco szurkolóit, amiért a stadionban, ahol már várták a csapatokat, majd értesültek az esetről, együttérzésből az ellenfél nevét skandálták. Több más csapat is kifejezte szolidaritását a Dortmunddal. (Spiegel/MTI)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt