A lengyel professzorok is tiltakoztak Orbánnál a CEU padlóra küldése ellen

politika
2017 április 12., 03:46
comments 198

Lengyelország meghatározó egyetemein vagy külföldön oktató lengyel dékánok, professzorok és egyetemi tanárok írtak levelet a múlt héten Orbán Viktornak, hogy a lex CEU ellen tiltakozzanak, írja a Gazeta Wyborcza alapján a Magyar Nemzet

Azt írják, szomorúak a kormány lépése miatt, hiszen a CEU jelentősen hozzájárul a lengyel-magyar kapcsolatokhoz is.

A lap idézett is a levélből:

Mi, a levelet aláíró lengyel történészek és társadalomtudósok mély szomorúsággal értesültünk a kormány által a magyar parlament elé terjesztett törvénytervezetről. (…) Mint oktatási és tudományos intézmény a Közép-európai Egyetem a világ legjobb felsőoktatási intézményei egyikének számít.

Számosan közülünk abban a megtiszteltetésben részesülhettünk, hogy előadóként, hallgatóként vagy csak konferenciák résztvevőjeként elidőzhettünk a CEU-n. Minden esetben a CEU-t meghatározó tudományos aktivitás és az intellektuális odaadás kivételes hangulatának a hatása alá kerültünk. Ez számos remek ötlet, tudományos projekt és eredmény formájában gyümölcsözött. Mint oktatási intézmény a CEU kivételes sikert ért el a különféle nemzetek hallgatóinak találkozóhelyeként és a legmagasabb szintű képzést kínálva számukra. A történettudomány területén a CEU élen járt a különféle nemzetközi intellektuális együttműködésekben, melyek eredeti kutatásokat eredményeztek a közép- és az újkor területén (…).

Tekintetbe véve a kölcsönös magyar-lengyel kapcsolatok jelentőségét a szellemi élet területén, meg vagyunk döbbenve azon, hogy épp egy olyan intézmény bezárása a cél, mely jelentősen hozzájárul a lengyel-magyar kapcsolatokhoz (...).

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.