Hasznos útmutató rendőrnek, tüntetőnek a konfliktusmentes demonstráláshoz

Az elmúlt napok tüntetései méretük és gyakoriságuk ellenére ezidáig viszonylag konfliktusmentesek voltak, mindkét oldal példás mértéktartással közelített az eseményekhez. Nem mondom, volt pár melegebb pillanat, amelyek közül vasárnap éjjel egynek én is tanúja voltam a Lendvay utcában, ahol a készenléti rendőrség viszonylag átgondolatlanul zárta le a Munkácsy-Lendvay sarkon a Lendvay utcát, rendkívül szűk helyre szorítva mintegy háromezer tüntetőt. Akik szerencsére eléggé észnél voltak, és elég koordináltak is ahhoz, hogy negyedórányi feszültség után leszervezzenek egy teljes hátraarcot, így végül nem alakult ki balesetveszélyes tolongás. Hasonlóan indokolatlannak tűnt a könnygázozás kedd hajnalban a rádió épületénél, ahol isten igazából senki sem akart behatolni az épületbe.

És persze hétfőn már előállítások is voltak, amikor a véleményüket festékes palackokkal kifejezni akaró tüntetők a Sándor-palota fala helyett az azt védő rendőröket találtak el.

Ezektől a szorványos esetektől eltekintve mostanáig minden nagyon civilizált volt, pedig vasárnap például több ezer tüntető nézett farkasszemet a Parlament lépcsőjén felsorakozó rendőrökkel. Hogy ez a jövőben is így maradjon, abban nagy segítség lehet, ha mindkét oldal tisztában van a jogaival és kötelességeivel. Így például az igazoltatás szabályaival, amit a Helsinki Bizottság diákon és videóban is összefoglalt.

A lényeg nagyon tömören

A rendőrnek joga van igazoltatnia

  • a közrend és közbiztonság védelme érdekében;
  • bűnüldözési vagy bűnmegelőzési célból;
  • közlekedési ellenőrzéskor;
  • a védelmed, vagy más személy, szervezet jogainak védelmében.

Ezek között az indokok között akadnak olyanok, amiket nem nehéz ráeröltetni a tüntetéseken előforduló élethelyzetekre. A rendőrnek ez esetben közölnie kell veled az igazoltatás okát. Mielőtt ezt megtenné, az igazoltatás előtt közölnie kell a nevét és a rendfokozatát. Arról is tájékoztatnia kell, hogy az intézkedés ellen mi a jogorvoslat, és mennyi időn belül kell beadnod.

Amúgy utólag 30 napon belül tehetsz panaszt a rendőrségen, vagy 20 napon belül személyesen vagy írásban a Független Rendészeti Panasztestületnél. Ha az intézkedés során bántalmaztak, feljelentést tehetsz a nyomozó ügyészségen. Ez esetben a bántalmazás után minél hamarabb vetess fel orvosi látleletet.

Nemcsak jogaid, hanem kötelezettségeid is vannak.

A legfontosabb, hogy akkor se szegülj szembe a rendőri intézkedéssel, ha szerinted a rendőr jogszerűtlenül jár el.

Kérésre arcképes igazolvánnyal kell bizonyítanod a személyazonosságodat. Ha ezt megtagadod, vagy hamis adatokat mondasz be, felelősségre vonhatnak. Akkor is előállíthatnak, ha nem tudod magad arcképes igazolvánnyal igazolni. A rendőr ugyan elfogadhatja, hogy egy másik, magát igazolni tudó személy bizonyítsa a személyazonosságod, de nem köteles erre.

Népszerű
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.
;