Idegen államok avatkozhattak be a Brexit-szavazás előkészületeibe

külföld
2017 április 12., 10:44
comments 38

Idegen hatalmaknak, mint például Oroszország és Kína is szerepük lehetett a brit választási regisztrációs rendszer összeomlásában 100 perccel a tavalyi Brexit-népszavazás regisztrációs határideje előtt, állapította meg a brit parlament egyik bizottsága.

A Közhivatalok és Alkotmányos Ügyek Bizottsága (PACAC) jelentése szerint a képviselők

nagyon aggódnak a tavalyi Brexit-szavazással kapcsolatban felmerült külső beavatkozás gyanúja miatt.

Maga a jelentés nem állapít meg felelősöket, de szövegében utal a kínai és az orosz állam kiberhadviselési gyakorlatára. Megállapításaik szerint ugyanis a brit kormány választási regisztrációs rendszere a korabeli hivatalos kommunikációval szemben mégsem a hirtelen megugrott érdeklődés - a regisztráció lezárása előtt hirtelen félmillió regisztrációs kérelem érkezett -, hanem egy úgynevezett DDoS, vagyis több számítógépről párhuzamosan indított tömeges lekéréseken alapuló támadás miatt bénult meg. A támadáshoz botneteket, korábban vírusokkal megfertőzött gépeket használtak.

Maga a támadás a szavazás eredményét nem befolyásolta, ismerték el a jelentésben. Ennek ellenére is tanulságosnak tartják az esetet, mert a tisztán technikai problémák kezelésén túl arra is figyelmeztet, hogy milyen tömeghatást válthat ki egy ilyen incidens. "Oroszország és Kína például kognitív oldalról közelít a kérdéshez, megértve a tömegpszichológiát és azt, hogy hogyan használhatnak ki egyéneket", vagyis a céljuk nem pusztán a számítástechnikai rendszerek megzavarása, hanem a közvélemény formálása is ezáltal. (Via The Guardian)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.