A CIA új igazgatója egy ellenséges hírszerző szolgálatnak tekinti a Wikileaks-t

Mike Pompeo egy csütörtöki beszédében ment neki a Julian Assange által alapított szivárogtató oldalnak, többek között arról beszélve, hogy az egy ellenséges hírszerzés, ami Oroszország támogatását élvezi, és hogy Assange diktátorokkal szűri össze a levet. 

Pompeo egy washingtoni thintank előadásán beszélt, ez volt az első nyilvános szereplése, mióta kinevezték igazgatónak. Beszédében panaszkodott a kiszivárgó titkos információk miatt, kritizálta Chelsea Manninget és Edward Snowdent is, de a legkomolyabb kritikáját Assange és a Wikileaks számára tartogatta. 

(Chip Somodevilla/Getty Images/AFP)

Mint mondta, ideje, hogy kimondják, a Wikileaks egy nem állami, ellenséges hírszerző szolgálat, ami együttműködik Oroszországgal. Pompeo a demokraták szerverének orosz feltörését említette, illetve hogy az onnan megszerzett adatok a Wikileaks-en bukkantak fel, és beszélt arra is, hogy Oroszország elsőszámú propagandacsatornája, az RT is aktívan együttműködik Assange oldalával. 

Pompeo szerint a Wikileaks pont úgy viselkedik, mint egy ellenséges hírszerzés teszi: arra bíztatja követőit, hogy épüljenek be a CIA-ba, és onnan érzékeny információkat juttassanak ki. És miközben a WikiLeaks főleg az Egyesült Államokkal foglalkozik, közben antidemokratikus országok és szervezetek támogatását keresi. 

A CIA Trump által kinevezett igazgatója szerint Assange próbálja magát a szabadság és a privacy-ügyek bajnokaként beállítani, de valójában semmi másnak nem bajnokai, csak saját hírnevük keltésének. Csak a kattintás érdekli őket, és semmiféle morális meggyőzödésük nincs. 

Pompeo azzal folytatta, hogy úgy sejti, ha Assange a harmincas-negyvenes-ötvenes években élt volna, alighanem a történelem rossz oldalán találta volna magát. (NBC)