Aszad szerint nem történt semmiféle gáztámadás, ezt csak a Nyugat találta ki

Koholmánynak nevezte az április elején Idlíb tartományban elkövetett vegyifegyver-támadást Bassár el-Aszad, aki szerint mindez csak ürügyül szolgált az amerikai hadsereg Szíria elleni légicsapására.

A szíriai elnök az AFP által csütörtökön ismertetett interjúban azt mondta, a Hán Sejkún-i vegyifegyver-támadás "száz százalékig kitaláció". Hozzátette, az a benyomásuk, hogy a Nyugat - különösen az Egyesült Államok - tettestársa a terroristáknak.

A szíriai államfő kijelentette: hadseregének nem maradtak vegyi fegyverei. "Nincsenek vegyi fegyvereink. (...) Évekkel ezelőtt, még 2013-ban, lemondtunk a teljes arzenálunkról" - hangoztatta Aszad, aki szerint, ha volnának is még ilyen jellegű fegyvereik, azokat sosem vetnék be.

(AFP)

A damaszkuszi rezsim feje emellett a vegyifegyver-támadással összefüggésben világossá tette: csakis egy olyan független vizsgálathoz adja hozzájárulását, amiben elfogulatlan államok is részt vesznek, ezzel biztosítva, hogy azt nem használják fel politikai célokra. Hozzátette: Szíria együtt fog működni szövetségesével, Oroszországgal, hogy megvalósuljon egy ilyen nemzetközi vizsgálat.

Aszad szerint országa légierejének csapásmérő képességére nem volt kihatással az amerikai rakétatámadás. "Sem tűzerőnk, sem az a képességünk, hogy támadásokat intézhessünk a terroristák ellen, nem szenvedett csorbát a támadások miatt" - jelentette ki a szíriai elnök.

A szíriai rendezésről folyó béketárgyalásokkal kapcsolatban Aszad úgy vélekedett, hogy Washington nem igazán érdekelt a konfliktus politikai rendezésében.

"Az Egyesült Államok nem veszi komolyan a politikai megoldás érdekében tett erőfeszítéseit" 

- szögezte le Aszad. 

Hozzáfűzte: Washington "a politikai folyamatot kihasználva akarja védelmébe venni a terroristákat". Utóbbi elnevezéssel illeti a damaszkuszi rezsim a fegyveres ellenzékét, függetlenül attól, hogy mérsékeltnek tartott, vagy dzsihadista csoportokról van-e szó.

Ez volt az első interjú, amelyet a polgárháború dúlta ország elnöke az április 4-i gáztámadás óta adott. A nyugati országok a kormányerőket vádolják a több mint 80 halálos áldozatot követelő akció elkövetésével, Damaszkusz azonban tagadja ezt. Az Egyesült Államok a valószínűsített vegyifegyver-támadásra megtorlásul április 7-én 59 Tomahawk robotrepülőgépet indított el a szíriai Sarját légi bázis ellen, ahonnan a feltételezések szerint a rezsim erői elkövették az idlíbi település elleni csapásukat. (MTI, BBC)

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.