Hiába a tüntetések, a kormány továbbra sem áll szóba a CEU-val

POLITIKA
2017 április 14., 13:23
comments 88

Továbbra sem kommunikál a kormány a CEU-val, derül ki a Mandineren megjelent interjúból. A CEU rektorhelyettese, Enyedi Zsolt a lapnak elmondta, hogy hiába írtak több levelet és próbálták telefonon is elérni az oktatással foglalkozó politikusokat, nem álltak szóba velük. 

"Az utolsó elutasító levél, amit kaptunk, Balog Zoltántól néhány nappal ezelőtt érkezett meg. Ebben azt mondja, hogy nem szeretne velünk tárgyalni, ő Amerikával szeretne tárgyalni. Hogy miért kellene a fejünk felett Amerikával tárgyalni rólunk, azt persze nem értem. Még azt is írta, hogy szakértői szinten amúgy folytatódhatnak az egyeztetések. De hát nincsenek egyeztetések!,"

tette hozzá Enyedi, aki szerint zavarba ejtő, hogy a külgazdasági és külügyminisztériumtól nevezték ki az ügyüket rendező kormánymegbízottat. A rektorhelyettes szerint Altusz Kristóffal sem ülhetnek le tárgyalni, 

"mert őt is azzal bízták meg, hogy az amerikai hatóságokkal tárgyaljon. Attól tartok, velünk ő nem is fog akarni tárgyalni. Sőt, úgy tűnik, hogy igazából az amerikaiakkal sem."

Enyedi Zsolt szerint 

"ez az egész csak egy átverés. Egy nevet bedobtak, akinek elvileg ez a reszortja, de nem hallottam róla, hogy felvette volna a kapcsolatot az amerikai hatóságokkal. Legalábbis én nem tudok róla, és szerintem tudnék, ha megpróbálta volna."

A következő szemeszterre felvett diákokat most értesítik ki, a rektorhelyettes szerint egyelőre senki sem gondolta meg magát, hogy a kialakult helyzet miatt mégsem iratkozna be. Arra a kérdésre, hogy ha az Alkotmánybíróság úgy dönt, hogy nem alkotmányellenes a lex CEU, költöznek-e, Enyedi azt válaszolta, hogy 

"a célunk mindenképp, hogy az intézményt megőrizzük: azt gondolom, hogy Budapesten fogjuk megőrizni; de hogy CEU lesz, az biztos."

De ha menni kéne, akkor Erdélyre szavazna a rektorhelyettes.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.