Kínzás vádjával letartóztatási parancsot adtak ki Pinochet testőrségének parancsnoka ellen

Letartóztatási parancsot adott ki egy chilei bíróság Augusto Pinochet néhai diktátor testőrségének parancsnoka ellen. A nyugalmazott ezredest a katonai kormányzat idején elkövetett kínzásokkal vádolják.

Cristián Labbé 1973 őszén a dél-chilei Panguipulli településen megkínzott 4 embert, akiket a rezsim politikai ellenlábasainak támogatásával gyanúsítottak. A kihallgatások és kínzások után mind a négyüket szabadon engedték. A bírósági indoklás szerint azért kell Labbét letartóztatni, mert szabadlábon veszélyt jelent a társadalomra. Labbé ellen az 1973-tól 1990-ig tartó katonai diktatúra idején elkövetett más bűncselekmények miatt is vádat emeltek már.

Labbé 2014-ben óvadékkal szabadult abban az ügyben, amiben azzal vádolták, hogy 13 ellenzékit el tett láb alól az 1973-as katonai puccs után (Fotó: Claudio Reyes / AFP)

Augusto Pihochet testőrségének volt parancsnoka a diktatúra utolsó évében a kormány főtitkári posztját is betöltötte. A rezsim bukása után 16 éven át volt Santiago Providencia település polgármestere.

Hivatalos források szerint a diktatúra 17 éve alatt 3225 ember halt meg vagy tűnt el politikai hátterű bűncselekményekben, és több mint 37 ezer ember kínoztak meg. Itt egy cikk Roberto Kozakról, aki ezalatt több ezer embert mentett meg. (MTI)

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.