A menekültek mellett tüntettek Röszkén. Fidesz: Soros György

politika
2017 április 15., 13:20
comments 100

Nagyjából 80-100 embert vonult fel Röszkén, a Szent Antal téren szombat délután, hogy tiltakozzon a jogi határzár szigorítása ellen. A vonuláson részt vett Gulyás Márton aktivista, Juhász Péter az Együtt elnöke és Schilling Árpád színházi rendező is. 

A magyar kormány illegális migráció elleni intézkedéseivel szemben szervezett tüntetés résztvevõi Röszkén 2017. április 15-én. MTI Fotó: Kelemen Zoltán Gergely
photo_camera A magyar kormány illegális migráció elleni intézkedéseivel szemben szervezett tüntetés résztvevõi Röszkén 2017. április 15-én. MTI Fotó: Kelemen Zoltán Gergely

Áder János március 15-én - hiába kérte az UNICEF, hogy gondoljon a menekült gyerekekre, és ne tegye - aláírta azt a törvényt, amely alapján minden menedékkérőt, beleértve a gyerekeket is, kötelezően őrizetbe vesznek a hatóságok a menekültügyi eljárás teljes idejére. Ez azt jelenti, hogy huzamos időn keresztül, a határnál elhelyezett konténerekben őrzik az embereket, több méter magas pengésdrót-kerítéssel.   

A Migráns Szolidaritás, azaz a Migszol csoport szervezte a vonulást a szerb-magyar határra szombat délután. Pocsuvalszki Aliz, a szervezet egy tagja a Hír TV riporterének azt mondta: nem csak a szigorítás miatt tüntetnek, hanem az erőszak ellen is, mert "rendszeresen bántalmazzák a menekülteket a határon, és ezt felháborítónak tartjuk".

A Fidesz gyorsan reagált a megmozdulásokra, és elmondták, hogy Soros György. Bakondi György, a miniszterelnök belbiztonsági tanácsadója szerint  a "Soros-szervezet" emberei "szervezett szállítással" érkeztek a helyszínre, a párt kommunikációs igazgatója, Hídvéghi Balázs pedig sajtótájékoztatóján zsákból kibújt szögről beszélt, és arról, hogy a "Soros György által támogatott szervezetek azt akarják elérni, hogy Magyarország változtasson bevándorláspolitikáján, engedjen a nemzetközi nyomásnak és engedje be tömegével a bevándorlókat Magyarországra". 

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.