Az Iszlám Állam utasította a berlini merénylőt

külföld
2017 április 15., 17:42
comments 18

A Der Spiegel szerint az Egyesült Arab Emirátusok hatóságai arról tájékoztatták a német társszerveket, hogy Anis Amri, a karácsonyi, 12 halálos áldozatot követelő berlini terrortámadást végrehajtó tunéziai merénylő közvetlenül az Iszlám Állam egy sejtjétől kapott instrukciókat a támadás kivitelezésére vonatkozóan. 

A terrorszervezet már korábban vállalta a felelősséget a december 19-i tömegbehajtásért, de az eddig nem volt világos, hogy csak inspirálta a támadót, vagy konkrétan támogatta és instruálta és utasította is Amrit a támadást megelőzően. 

Az ISIS-osztag, akivel Amri kapcsolatot tartott, nem ismeretlen a német hatóságok előtt, több Amrihoz hasonló, elutasított menedékkérővel is felvették a kapcsolatot és megpróbálták beszervezni őket. A tunéziai elkövetőt a támadás után négy nappal lőtték le olasz rendőrök Milánóban. Az Iszlám Állam közleményében azt írta, "egy ISIS-katona hajtott végre támadást".

A szövetségi ügyész irodája és a szövetségi rendőrség is vizsgálta az Emirátusok által nyújtott információkat, amelyeket hitelesnek találtak. A szövetség ügyészség azt nyilatkozta, nincs bizonyítékuk arra vonatkozóan, hogy Amrinak lehettek társai és hogy Németországban élő terrorista kapcsolattal rendelkező személyek segítették az akció megtervezését. (Reuters via Spiegel)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.