Török népszavazás: A kormánypárt bejelentette a győzelmet, az ellenzék csalásról beszél

Tbg
külföld
2017 április 16., 16:51
comments 327

A parlamentáris demokráciát erős elnöki rendszerré átalakító alkotmánymódosításra adott felhatalmazást a népszavazás, jelentette be a török kormrányzó párt (AKP) miniszterelnöke, Binali Yildirim.

A népszavazáson szűk többséggel, 51,3%–48,7% arányban nyertek az igenek, amelyek felhatalmazást adnak a törvényhozásnak az alkotmánymódosításra, amelynek legfontosabb része Tayyip Erdogan elnök hatalmának kiterjesztése.

Update, 22:32 – A nemzeti választási bizottság érvényesnek és eredményesnek minősítette a népszavazást. A hivatalos végeredményt ugyanakkor 11-12 nap múlva teszik közzé.

Az ellenzéki pártok közben csalást emlgetnek. 

A legnagyobb ellenzéki (CHP) és az ugyancsak ellenzéki kurd párt, a DHP szerint a szavazatok 40-60%-át újra kellene számolni. A CHP szerint 2,5 millió szavazócédula „problematikus” lehet a csaknem ötvenmillió szavazatból.

Zölddel az igenek, szürkével a nemek száma, illetve aránya. Fent a belföldi, lent a külföldi szavazatok összesítését láthatjuk.
photo_camera Zölddel az igenek, szürkével a nemek száma, illetve aránya. Fent a belföldi, lent a németországi szavazatok összesítését láthatjuk. (Forrás: AA)

Az igenek főként külföldön illetve az ország belső régióiban győzedelmeskedtek, a nagyvárosok, a part menti régiók, illetve az ország kurdok lakta délkeleti részén a nemek száma a nagyobb. 

A határon túl leadott szavazatoknál volt egyébként elsöprő az igenek aránya, több mint 60% volt például Németországban, ez kb. 1,5 millió szavazatot jelentett Erdogannak. 

Az igenek körülbelül 1,4 millió szavazattal győztek, azaz még az is lehet, hogy a határon túli szavazók voltak a mérleg nyelve. 

Isztambulban már utcára mentek az ellenzékiek. (AJE/BBC/Independent)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.