Török népszavazás: A kormánypárt bejelentette a győzelmet, az ellenzék csalásról beszél

A parlamentáris demokráciát erős elnöki rendszerré átalakító alkotmánymódosításra adott felhatalmazást a népszavazás, jelentette be a török kormrányzó párt (AKP) miniszterelnöke, Binali Yildirim.

A népszavazáson szűk többséggel, 51,3%–48,7% arányban nyertek az igenek, amelyek felhatalmazást adnak a törvényhozásnak az alkotmánymódosításra, amelynek legfontosabb része Tayyip Erdogan elnök hatalmának kiterjesztése.

Update, 22:32 – A nemzeti választási bizottság érvényesnek és eredményesnek minősítette a népszavazást. A hivatalos végeredményt ugyanakkor 11-12 nap múlva teszik közzé.

Az ellenzéki pártok közben csalást emlgetnek. 

A legnagyobb ellenzéki (CHP) és az ugyancsak ellenzéki kurd párt, a DHP szerint a szavazatok 40-60%-át újra kellene számolni. A CHP szerint 2,5 millió szavazócédula „problematikus” lehet a csaknem ötvenmillió szavazatból.

Zölddel az igenek, szürkével a nemek száma, illetve aránya. Fent a belföldi, lent a németországi szavazatok összesítését láthatjuk. (Forrás: AA)

Az igenek főként külföldön illetve az ország belső régióiban győzedelmeskedtek, a nagyvárosok, a part menti régiók, illetve az ország kurdok lakta délkeleti részén a nemek száma a nagyobb. 

A határon túl leadott szavazatoknál volt egyébként elsöprő az igenek aránya, több mint 60% volt például Németországban, ez kb. 1,5 millió szavazatot jelentett Erdogannak. 

Az igenek körülbelül 1,4 millió szavazattal győztek, azaz még az is lehet, hogy a határon túli szavazók voltak a mérleg nyelve. 

Isztambulban már utcára mentek az ellenzékiek. (AJE/BBC/Independent)

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.