Több mint húszezer rénszarvast mészároltak le orvvadászok Oroszországban

természet
2017 április 17., 09:48
comments 105

Rengeteg rénszarvas tetemét találták meg az oroszországi Krasznojarkszban, egy nagyjából hat hektáros területen belül húszezret. A halálukat orvvadászok okozták, akik a rénszarvasok nyelvére utaznak, ez bizonyos országokban ugyanis gasztronómiai különlegességnek számít, sokat ér a feketepiacon. 

Szakértők szerint a fegyverekkel jól felszerelt vadászok egy körülbelül hat hektáros területen öldökölnek, a sebeket elnézve pontos célzás nélkül, tehát nem profik. Csak lőnek, kivágják a rénszarvasok nyelvét, a többit meg ott hagyják.

A megrázó képeket az orosz WWF készítette az állatokról. 

photo_camera WWF
photo_camera WWF

A WWF helyi koordinátora azt mondja, eddig is számoltak orvvadászok jelenlétével, de ez egyszerűen brutális. A szervezet közölte, folytatja a küzdelmet és új eszközöket vet be az oroszországi orvvadászokkal szemben.

2000-ben a rénszarvaspopuláció még egymillió volt, ma már 400 és 500 ezer között ingadozik. Eddig a globális felmelegedést okolták a csökkenésért, de most úgy tűnik, sokkal inkább az illegális vadászat a felelős érte. Ha ez így folytatódik, 2020-ra a rénszarvasnépesség 150-200 ezerre is csökkenhet. És a vadászat nem csak természetvédelmi vagy etikai okokból borzasztó, a rengeteg holttest súlyos fertőzéseket is elterjeszthet.

A rénszarvasokon kívül a 'sima' szarvasok is veszélyben vannak a térségben, akiket az agancsukért vadásznak, amit szintén a feketepiacon értékesítenek, egyes ázsiai országokban gyógyászati jelentőséget tulajdonítanak neki, illetve ajzószerként használják. (Siberian Times

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.