Egy osztrák megfigyelő szerint akár 2,5 millió szavazatot is meghamisíthattak a török választáson

A vasárnapi török népszavazás az Európa Tanács megfigyelő küldöttségének osztrák tagja az ORF közszolgálati rádiónak kedden azt állította, hogy

akár 2,5 millió voksot is meghamisíthattak a szavazás napján. 

Alev Korun, az osztrák parlament zöldpárti képviselője szerint azontúl, hogy az alkotmánymódosítást ellenző politikai oldal nem kapott egyenlő kampánylehetőséget, a civil szervezetek nem szervezhettek kampányrendezvényeket, a szavazókat nem tájékoztatták pártatlanul a reform kulcsfontosságú vonatkozásairól, és az érvényben lévő szükségállapot miatt nem voltak meg egy valóban demokratikus népszavazás törvényes keretei, nagyban befolyásolhatta az eredményt az is, hogy nem sokkal az urnák lezárása előtt a központi választási bizottság változtatott a szavazatok összeszámlálásának módszerén. A választási törvénnyel szemben úgy döntöttek, hogy 

érvényesnek tekintik majd azokat a voksokat is, amelyeket nem a testület tisztségviselői által lepecsételt borítékba tett szavazólapon adtak le.

Ezekből kerülhetett Korun szerint akár 2,5 millió is az urnákba. Az osztrák megfigyelő szerint a főleg kurdok lakta délkelet-törökországi Diyarbakirban a rendőrség több szavazókörben sem engedte a megfigyelőket, hogy bejusson azokba. (JPost/Reuters)

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.