Előrehozott választásokat írna ki a brit miniszterelnök

Rendkívüli, előrehozott választásokat írna ki június 8-ra a brit miniszterelnök, Theresa May. May indoklása szerint a Brexit-szavazás után "stabil és erős kormányra" van szüksége az országnak.

May maga amúgy a Brexit-szavazás, illetve az eredmények miatt lemondó David Cameron* távozása után lett miniszterelnök. Akkor nem merült szóba komolyan az előrehozott választás. May most azzal indokolta a fordulatot, hogy "arra jutottam, hogy ez az egyetlen módja annak, hogy évekre garantáljuk a bizonyosságot és a biztonságot".

May javaslatáról előbb a parlament szavaz majd, szerdán. Ha megkapja a támogatást, utána kezdeményezheti a királynőnél az előrehozott választások kiírását. Nagy-Britanniában amúgy a kormánynak nagy mozgástere van a választások kiírásában, amit normál esetben az előző választást követő 3-5 évben kezdeményezhetnek. (Via BBC)

Helyesbítés: Természetesen nem a világhírű filmrendező, James Cameron mondott le tavaly a miniszterelnökségtől. Tőle különösen, de a többi érintettől és olvasóinktól is elnézést kérek a hibáért.