Megfosztanák brit állampolgárságától Aszad nejét a brit liberális demokraták

Asma al-Assad egykor ünnepelt jogvédő volt, de a polgárháború alatt végig kiállt háborús bűncselekményeket elkövető férje, Bassár el-Aszad szíriai diktátor mellett. AFP PHOTO / Syrian Presidency Facebook page / STRINGER

A brit liberális demokraták felszólították a brit kormányt, hogy fossza meg állampolgárságától Asma al-Assadot, Bassár el-Aszad brit-szíriai kettős állampolgárságú nejét. Tom Brake, a liberálisok külügyi szóvivője szerint Boris Johnson más országokat sürget azért, hogy többet tegyenek Szíria ügyében, miközben a brit kormány is tehetne többet, például felszólíthatná Asmát, hogy vagy hagyjon fel a rezsim barbár cselekedeteinek védelmével, vagy megvonják a brit állampolgárságát.

Johnson vasárnap a Telegraphban megjelent publicisztikájában "ősterroristának" minősítette Asma al-Assad férjét, a szíriai diktátort.

Asma al-Assad állampolgárságának elvételét amúgy konzervatív képviselők is felvetették. Nadhim Zahawi szerint "eljött az ideje, hogy minden lehetséges eszközzel utánanyúljunk Aszadnak, beleértve a nejét is, aki nagyon is része a háborús bűnöket elkövető rezsim propagandagépezetének".

Asma al-Assad egykor ünnepelt jogvédő volt, de a polgárháború 2011-es kezdete óta már nem az, pláne azután, hogy rendszeresen kiáll férje, a saját népe ellen vegyi fegyvereket is bevető Aszad mellett. (AFP via France24)

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.