A Fülöp-szigeteken kezdik belátni, hogy az állami tömeggyilkosságok nem tesznek jót a turizmusnak

Rodrigo Duterte már polgármesterként is brutális háborút hirdetett mindenki ellen, akinek szerinte köze volt a drogokhoz, majd miután megválasztották a Fülöp-szigetek elnökének, ugyanezt a vonalat vitte tovább. 

Viszont, mint ahogy a Washington Post írja most, egész máshogy hat az ilyen hozzáállás, ha egy távoli ország városának polgármesterként csinálsz ilyesmit, és akkor, ha  a világ 12. legnépesebb országának vezetőjeként: Duterte mára világhírnevet szerzett magának, ez pedig komolyan visszahathat az ország gazdaságára is. 

A turisztikai miniszter, Wanda Teo nemrég már arra kérte a helyi újságírókat, hogy vegyenek vissza kicsit a drog elleni háborút kísérő gyilkosságokról szóló cikkeikben, mert nagyon nehéz eladni az országot külföldön, ha közben mindenhol ezekről a gyilkosságokról kérdezik. 

Egyes becslések szerint Duterte beiktatása óta 7000 áldozata lehetett a halálosztagok tevékenységének, melyek legtöbbször bírói felhatalmazás nélkül, szabadcsapatokként gyilkolják a gyanúsnak ítélt embereket. 

A minisztériumot hiába kereste a Washington Post, hogy részletekre kérdezzenek rá Teo kijelentésével kapcsolatban. A nemzetközi turisztikai tanács, a WTTC adatai alapján még csak annyit látni, hogy 2016-ban tovább növekedett a turisták száma, igaz lassabb ütemben, mint Duterte beiktatása előtt. Ugyanakkor a kormány honlapján elérhető információkból azt lehet kiolvasni, hogy 2017 januárjában már kisebb volt a turizmusból származó bevétel, mint egy évvel korábban. 

A Financial Times pedig nemrég írt arról, hogy látványosan vissazestek az amerikai befektetések az országban, miután Duterte többször élesen támadta Washingtont. 

A WaPo arról ír, hogy a fővárosban többen arra panaszkodtak, hogy külföldi ismerőseik náluk érdeklődnek, biztonságos-e az ország. Az elnöki halálosztagok amúgy főleg a szegényebb negyedekeben tevékenykednek, így a külföldi látogatókat nem fenyegetik közvetlenül, viszont egy ilyen típusú nemzetközi hírnevet nehéz leráznia magáról egy országnak. 

Kapcsolódó
Népszerű
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.