A román képviselőház elvetette a törvényjavaslatot, ami betiltotta volna a székely zászlót és a székely himnuszt egész Romániában

külföld
2017 április 19., 11:16
comments 205

Elutasította a bukaresti képviselőház szerdán a zászló- és himnusztörvény módosításáról szóló törvényhozói kezdeményezést, ami ellehetetlenítette volna a székely zászló kitűzését, illetve a székely himnusz megszólaltatását, nemcsak közintézményekben, hanem az ország egész területén.

Székely zászlót formázó alakzatot készítenek mécsesekből a Székely szabadság napja rendezvényen a Hősök terén 2014. március 10-én.
photo_camera Székely zászlót formázó alakzatot készítenek mécsesekből a Székely szabadság napja rendezvényen a Hősök terén 2014. március 10-én (Fotó: Mohai Balázs / MTI)

A tervezet célja az volt, hogy betiltsa a Románia által el nem ismert államok, vagy „az országon belüli hivatalosan el nem ismert régiók” zászlóinak kitűzését és az „alkotmányellenes, szegregációs célokat követő entitások” himnuszának megszólaltatását.

A törvénymódosítást tavaly februárban kezdeményezte 58 szociáldemokrata és liberális törvényhozó. A szenátusban hallgatólagosan már elfogadottnak nyilvánított tervezetet most szavazattöbbséggel vetette el a képviselőházi szociálliberális kormánytöbbség. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.