A Kreml egyik befolyásos háttérintézménye 2016 nyarán terveket készített az amerikai választás befolyásolására

Az orosz kormány egyik háttérintézménye 2016 nyarán tervet készített az amerikai elnökválasztások befolyásolására, írja három jelenlegi és négy egykori amerikai kormányzati tisztviselőre hivatkozó írásában a Reuters brit hírügynökség. Az információ bizalmas jellegére hivatkozva nevük elhallgatását kérő szakértők szerint a Kreml által alapított, egykori hírszerző tábornokok vezette Stratégiai Kutatások Oroszországi Intézete a tanulmányban lényegében azokat a lépéseket vázolta fel, amelyek aztán a jelek szerint meg is valósultak.

Az első tanulmány 2016 júniusában írodott, és bár nem volt címzettje, az amerikaiak értesülései szerint az orosz kormány legfelsőbb köreiben köröztették. Ebben a szerzők egy közösségi médiás propagandakampány indítását javasolták annak érdekében, hogy az amerikai választók egy, Oroszországgal szemben Barack Obamánál barátságosabb jelöltet válasszanak elnökenk.

A második, októberi keltezésű tanulmányban az akkori közvélemény-kutatások alapján elkerülhetetlennek vélték Hillary Clinton győzelmét, ezért azt javasolták, hogy az amerikai választások tisztaságának megkérdőjelezésével előre hiteltelenítsék elnökségét. Talán csak véletlenszerű egybeesés, de ezután az amerikai szélsőjobboldalon széles körben terjedni kezdtek pletykák a készülő választási csalásról. Annyira, hogy kampányában maga Trump is előre csalásgyanút emlegetett.

A tanulmányokat író intézetet a Reutersnek nyilatkozó amerikai kormányzati források közül öten is a Kreml házi kutatóintézeteként jellemezték. A tanulmányok írásakor az intézetet az orosz külföldi hírszerzéstől, az SZVR-től 33 évnyi szolgálat után altábornagyi rangban távozó Leonyid Resetnyikov vezette. Resetnyikov januárban távozott, utódja az a Mihail Fradkov, aki 2004-2007 között Putyin miniszterelnöke, utána pedig 2016 októberéig az SZVR igazgatója volt. Fradkovot gyakran emlegetik Putyin egyik lehetéseg utódaként is.