Kósa Lajos valószínűleg külön egyetemnek nézte a CEU könyvkiadóját

2017 április 20., csütörtök 14:10
258

Kósa Lajos szerdán egy agyzsibbasztó sajtótájékoztatón magyarázta kollégánknak, hogy számításai szerint „a CEU név négy egymástól elkülönült szervezetet takar”. A frakcióvezető szerint épp ez a trükk, mivel így sosem lehet tudni, hogy ki melyikről beszél. 

Erre a CEU most közleményben reagált, amiből kiderül, hogy 

Kósa Lajost valószínűleg az egyetem könyvkiadója vagy a kollégium üzemeltetését végző cég kavarhatta meg.

A CEU közölte, hogy nincs négy CEU. Egyetemhez, mint más felsőoktatási intézményekhez is, kapcsolódnak külön jogi személyek. Például a szakmai könyvkiadói tevékenységet, a kollégium üzemeltetését végző, vagy az ingatlanokat üzemeltető gazdasági társaság.

Kósa kedvéért külön hangsúlyozzák, hogy ezek nem egyetemként funkcionálnak, oktatási tevékenységet nem végeznek. 

Megjegyzik, hogy mivel ezek a szervezetek tevékenysége szorosan kapcsolódik a CEU működéséhez, ezért a legtöbb szervezet nevében valóban szerepel a „CEU” megjelölés is, azonban a felsorolt szervezetek egyike sem összetéveszthető a Central European University-vel (CEU). Feladatuk az, hogy az egyetem tevékenységét segítsék.

Az egyetem szerint Kósa Lajos akkreditációval és diplomakiosztássak kapcsolatos állításai is hamisak:

A New York Államban bejegyzett Central European University-t (CEU) a Middle States Commission on Higher Education akkreditálta. A New York Állam Oktatási Hivatala által lefolytatott, a CEU valamennyi képzésére kiterjedő programregisztráció és a Middle States Commission on Higher Education által végzett intézményi akkreditáció nem csak lefedi azt, amit Magyarországon programakkreditáción értenek, hanem annál többet is megkövetel minőségbiztosítás tekintetében. Mindezt a magyar Oktatási Hivatal ebben a témában közzétett tanulmánya is tartalmazza.

Az sem igaz, hogy a CEU-s diplomákat egy Kft. adná ki. Az amerikai diplomákat a Middle States Commission által akkreditált CEU bocsáta ki, ezeken a diplomákon a Central European University neve szerepel. 

Ráadásul a Kósa által emlegetett Central European University Oktatási Kft. nem is létezik.

Megjegyezték, hogy a CEU nem egy „off-shore” egyetem. Az egyetem 25 éve működik Magyarországon, hasonlóan több tucat tekintélyes amerikai egyetemhez amelyek az Egyesült Államokon kívül működnek.

A CEU arra kéri a kormányt, hogy kezdjen jóhiszemű párbeszédet, hogy mindkét fél részére elfogadható megoldást találjanak, ami lehetővé teszi munkájuk folytatását Magyarországon.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt