Simicska érintésével került „alapítványi” tulajdonba az Index

media
2017 április 20., 15:02
comments 382

A magyar médiapiac egyik leghosszabb ideje lebegtetett legendáinak egyike, miszerint Simicska Lajosnak opciója van az Index tulajdonára, igaz volt.

Az újság bejelentette, hogy tulajdonost váltott, a Spéder Zoltán tulajdonában álló Közép-Európai Média és Kiadó Zrt. (CEMP) tulajdonából egy alapítvány, a Magyar Fejlődésért Alapítvány tulajdonába került, miután egy Simicsika Lajos érdekeltségébe tartozó cég, a Pro-Ráta Holding Zrt megvette, majd továbbadta.

Az Index közleményéből az is kiderül, hogy 2014. februárban kötötte a Pro-Ráta a vételi jogról szóló megállapodást az Index tulajdonosával. (Erről az Index dolgozói egészen mostanáig nem tudtak.) Az alig egy hónapja nyilvántartásba vett Magyar Fejlődésért Alapítvány kuratóriuma egyszemélyes, Bodolai Lászlóból áll, aki több mint tíz éve az Index ügyvédje. Ő azt a döntést hozta, hogy az Index igazgatósági tagi pozícióiba önmagát, továbbá Kereszty Gábor közgazdászt, médiaszakembert, a TV2 korábbi vezérigazgatóját és Nagy Ajtony Csabát nevezi ki.

Nagy Ajtony Csaba ügyvéd, Simicska Lajos régi bizalmi embere, a legfontosabb Simicska-cégekben töltött be kulcspozíciókat az utóbbi másfél évtizedben.

link Forrás

A Magyar Fejlődésért Alapítvány alapítója egy NP Nanga Parbat 17 Tanácsadó Zrt. nevű cég. Ennek egy részvényese van a cégjegyzék szerint, Bodolai László, alaptőkéje tízmillió forint.

A bejegyző dokumentum szerint az MFA alapítvány célja: „Ösztöndíj nyújtása oktatási, kulturális és kommunikációs tevékenység céljára. Alternatív oktatási projektek és a független magyar média támogatása. Kommunikáció fejlesztése. A magyar kulturális örökség megőrzése. Az európai értékek elterjesztése Magyarországon.

Bodolai Indexen megjelent közleménye szerint az alapítványi tulajdonszerzés célja, hogy az Index továbbra is független maradjon.

A közleményről Spéder Zoltánt, bukott bankárt, az Indexet papíron tíz éven át birtokló CEMP tulajdonosát meg sem próbáltuk megkérdezni.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.