Végig tiltakoznak az írók a CEU-törvény ellen a Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválon

POLITIKA
2017 április 20., 15:36
comments 157

Egy közlemény felolvasásával és CEU-s kitűző viselésével tiltakoznak az írók a XXIV. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválon a CEU-t ellehetetlenítő törvény ellen. A közleményt a Szépírók Társaságának tagjai magyar és angol nyelven olvassák fel négy napon át.  

A 24. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál nyitónapja a Millenárison - Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt
photo_camera A 24. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál nyitónapja a Millenárison - Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

Olyan írók, szerkesztők, kritikusok csatlakoztak az akcióhoz, mint Tóth Krisztina, Garaczi László, Kerékgyártó István, Horváth Viktor, Bán Zsófia, Forgách András, Závada Pál, Géczi János, Vörös István, Térey János, Szűcs Teri, Halasi Zoltán, Gács Anna, Hidas Judit, Molnár Krisztina Rita, Vihar Judit, Barna Imre, Turi Timea, Szegő János, Kőrizs Imre, Sajó László és Babiczky Tibor. 

A közlemény pedig így szól: 

„Több tízezer magyar és külföldi értelmiségivel és számtalan tudományos műhellyel és civil szervezettel közösen a Szépírók Társasága is tiltakozott az ellen a törvénymódosítás ellen, mely a Budapesten működő Közép-európai Egyetem (CEU) létét fenyegeti. A CEU ügye jelképessé vált, hiszen a magyar kormány aljas és kicsinyes támadása az egyetemi autonómiát, az oktatás és kutatás szabadságát, a termékeny nemzetközi együttműködést és a civil társadalmat veszi célba. A CEU-val való szolidaritás, amely a rendszerváltás óta nem látott tömegeket vitt az utcára, az európai értékek mellett kiálló magyarok közös ügye. Az elmúlt napokban annak voltunk tanúi, hogy a tömeges magyar és nemzetközi tiltakozást semmibe véve a köztársasági elnök zöld utat adott a törvénymódosításnak, a kormány pedig egyre hevesebben támadja a CEU mellett kiállókat. A kormányhű média a demokratikus világban példátlan módon hamisítja meg és hallgatja el a tiltakozásokat, a kormány képviselői pedig nyíltan fenyegetik az ellenzéki megszólalókat.

Ezért szeretnénk megerősíteni, hogy a CEU ügye a mi ügyünk, és arra biztatjuk a demokrácia, az egyetemi autonómia és a szólásszabadság híveit Magyarországon belül és kívül, hogy ne csüggedjenek, ne hagyjanak fel a tiltakozással. A lakájmédiát ellensúlyozandó használjuk a tájékoztatás informális csatornáit, a meghunyászkodás helyett az erőszakmentes tiltakozás formáit.

Álljunk ki a CEU-ért, álljunk ki egymásért!
 ” (Litera.hu)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.