Legalább 245-ször fenyegetett telefonon zsidó közösségi templomokat egy amerikai-izraeli férfi

bűnügy
2017 április 21., 21:50
comments 48

Michael Ron David Kadar, aki ellen pénteken emeltek vádat Florida és Georgia államban, januártól március elejéig telefonálgatott rendszeresen. Robbantásos merénylettel és lövöldözéssel fenyegetőzött. A célpontjai többnyire zsidó közösségi központok voltak az Egyesült Államokban. A hatóságok egyelőre nem hozták nyilvánosságra, hogy szerintük mi vezérelhette Kadart.

Az amerikai-izraeli kettős állampolgárt március 23-án vették őrizetbe az izraeli hatóságok, most is Izraelben van őrizetben. Az amerikai igazságügyi minisztérium egyelőre nem nyilatkozott arról, hogy kérik-e a zsidó államtól a férfi kiadását. A bizonyítékok között van egy pendrive is, amit a férfi laptopjához csatlakoztatva találtak, és amin több fenyegető hívás hangfelvétele is megtalálható. Emellett pont olyan beszédhibája van, amilyen a felvételeken hallható.

Kadar őrizetbe vételekor a rendőröknek azt mondta, nem ő tette. A rendőrök visszakérdeztek, hogy mit nem ő tett, ő meg azt válaszolta, hogy nem ő fenyegette a zsidó központokat, pedig ekkor még nem tudhatta, miért keresi a rendőrség, mert még nem is közölték vele, miért jöttek.

A fenyegető telefonhívások miatt több zsidó központot ki kellett üríteni. Előfordult, hogy kisgyerekeket kellett biztonságba helyezni, és több zsidó vezető az antiszemitizmus felerősödése miatti aggodalmát hangoztatta. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.