Magyarországon nyaralhat 700 olyan ukrán gyerek, akinek az apja meghalt vagy megsebesült a Donyec-medencei háborúban

háború
2017 április 21., 14:35
comments 78

Magyar állami támogatásból idén megint Magyarországon nyaralhat kísérőkkel együtt 700 olyan ukrán gyermek, akinek az édesapja meghalt vagy megsebesült a Donyec-medencei fegyveres konfliktusban – jelentette be Kijevben Soltész Miklós egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkár Natalija Fedorovics ukrán szociálpolitikai miniszterhelyettessel közösen tartott sajtótájékoztatóján.

A tájékoztatón elhangzott, hogy Budapest az idei évben újabb 20 ukrán katona rehabilitációját vállalja magyarországi egészségügyi intézményekben. Az államtitkár elmondta, hogy Magyarország további humanitárius segélyszállítmányokat is tervez küldeni Ukrajnának. „A magyar kormány az elmúlt években magyarországi karitatív szervezettekkel együttműködve 200 tonna segélyt, ezen belül orvosi eszközöket, gyógyszert, valamint tartós élelmiszereket szállított Ukrajnába” – emlékeztetett.

Soltész közölte, hogy az ukrán miniszterhelyettessel megállapodtak abban, hogy mint eddig, most is kap Budapest egy listát Kijevtől arról, mire van leginkább szüksége Ukrajnának. Újabb gyűjtést rendeznek Magyarországon, és remélhetőleg az ősszel, legkésőbb a tél elejéig megérkezik az újabb segélyszállítmány Ukrajnának. Az MTI kérdésére válaszolva Fedorovics elmondta, hogy elsősorban gyógyszerekre és orvosi eszközökre lenne szüksége az országnak.

Soltész Miklós megköszönte az ukrán karitatív szervezeteknek és önkénteseknek, hogy aktívan segítettek az elmúlt években a kelet-ukrajnai fronton harcoló katonák gyerekeinek magyarországi üdültetésében. Emlékeztetett arra, hogy az elmúlt két évben ezzel az összefogással Magyarországon közel 1300 gyerek, fiatal, illetve kísérőik magyarországi pihenését sikerült a kormányzatnak támogatnia.

Anya és lánya Gorlovkában, a donyecki régióban (Fotó: Vera Kosztamo / RIA Novosti)
photo_camera Anya és lánya Gorlovkában, a donyecki régióban 2015-ben (Fotó: Vera Kosztamo / RIA Novosti)

Az MTI-nek részletezve elmondta, hogy idén a Velencei-tónál nyaralhatnak az ukrán gyerekek egy hétig 40-60 fős turnusokban, és a tervek szerint a korábbiakhoz hasonlóan egy napot budapesti kirándulással töltenek.

A barátok Ukrajnában is a bajban ismerszenek meg igazán

Soltész Miklós az ukrajnai magyar közösség helyzetére kitérve azt mondta: Budapest tisztában van azzal, hogy az oktatást, a nyelvhasználatot és a kettős állampolgárság intézményét érintő tervezett törvénymódosításokkal Kijev nem a magyar nemzeti kisebbség jelenlegi szerzett jogait akarja csorbítani. Teljesen természetesnek nevezte, hogy ha két nemzet jó kapcsolatokat ápol, abban a nemzetiségi kisebbségek fontos szerepet töltenek be.

„Ezért természetes, hogy Ukrajna a törvényi módosításokkal nem a magyar kisebbség ellenében dolgozik”

– fogalmazott. „Biztosak vagyunk abban, hogy (az említett törvénymódosításokat illetően) olyan megoldás születik, ami a két nemzet közötti jó kapcsolatot tovább erősíti” – mondta Soltész Miklós. Biztosította az ukrán felet afelől, hogy Ukrajna számíthat a magyar kormányra, és azt mondta:

„Talán igaz az a mondás itt, Ukrajnában is, hogy a barátok a bajban ismerszenek meg igazán.”

Az államtitkár tájékoztatott arról, hogy idén nyárra magyarországi látogatásra hívta meg Fedorovicsot, amit a miniszterhelyettes elfogadott. A látogatás alatt – mint mondta – egyrészt a gyerekek táboroztatását kívánják neki megmutatni, másrészt átadni Magyarország tapasztalatait az ukrán kormány képviselőjének a szociális, segélyezési, illetve nyugdíjrendszer átalakításáról, valamint a sérülten született gyerekek fejlesztéséről – írja az MTI.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.