Nincs aki dolgozzon a Balatonon, másfélszeres garantált bérminimummal csábítják a vendéglátósokat

Szakácsok, felszolgálók, takarítók és konyhai kisegítők körében továbbra is aggasztó a hiány a Balatonon, és ez komoly fejtörést jelent a büfé-, étterem és szállodatulajdonosok számára. A Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének (MSZÉSZ) elnöke a Világgazdaságnak azt nyilatkozta, hogy ha az időjárás jól alakul, 8-10 százalékos forgalomnövekedés is jöhet, csak az nem világos még, ki végzi majd el a többletmunkát, miközben így sem találni szakképzett vendéglátósokat. 

Könnyid László a lapnak azt mondta, fontos a béremelés, de a Balatonon "nem a 25 százalékkal bruttó 161 ezer forintra emelt garantált bérminimum az irányadó, (...) ennél 20–50 százalékkal is többet lehet keresni a balatoni éttermekben és szállodákban". Sok helyen ennek másfélszeresét kínálják a bérminimumnak, úgyhogy személyzeti szállással, gyakornoki programokkal próbálják majd megtartani és bevonzani a fiatal szakmunkásokat, akiknek a többsége inkább Ausztriát vagy Németországot választja. 

A Balatoni Fejlesztési Tanács elnöke, a füredi polgármester Bóka István szerint nagy gond, hogy a szezonális melókhoz maximum féléves határozott idejű szerződés jár, amivel a dolgozók nem tudnak előre kalkulálni. Ha több, egész évben nyitvatartó pihenőhely jönne létre, könnyebb lenne lekötni a balatoni munkaerőt.(Világgazdaság)

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.

Nélkületek nincs 444

Csak a 444 és a sajtószabadság ügye mellett elkötelezett olvasók támogatása teszi lehetővé, hogy alaposan tudjunk foglalkozni a legfontosabb témákkal.