Tibor Fischer: Orbán Viktor nem zsarnok, erre bizonyíték a 444.hu létezése

külföld
2017 április 21., 10:36
comments 248

„Magyarország demokrácia” – szögezi le a brit Guardianben ma megjelent véleménycikkében Tibor Fischer magyar származású, Nagy-Britanniában élő vicces író, A béka segge alatt és más népszerű munkák szerzője. Fischer szerint 

a Nyugat alaptalanul vádolja Orbán Viktor miniszterelnököt azzal, hogy be akarja záratni a CEU-t, veszélyezteti a szabadságot és elnémítja a sajtót.

A tények, amelyeket Fischer szerint Bécstől nyugatra sokan képtelenek felfogni:

  • Magyarországon számos politikai párt van, több, mint az USA-ban, ahol csak kettő, ezért az USA-t csak egy párt választja el az egypártrendszertől, 
  • Magyarországon szabad és tiszta választások vannak,
  • a törvényeket a parlament hozza,
  • ha az embereknek nem tetszik valami, tüntethetnek, mint ahogy tüntetnek is.

Fischer szerint az Orbán által bejelentett illiberális demokráciából a demokrácia a fontos, mivel a liberális a mostani magyar politikai nyelvben nem jelenti azt, hogy civilizált, felvilágosult vagy nagylelkű, hanem csak a „baloldali szövetség” általános leírására használt szó.

Azok, akik nem beszélnek magyarul, írja Fischer, feljogosítva érzik magukat arra, hogy kijelentsék: Orbán elhallgattatja a sajtót. Pedig Orbán nem hallgattatja el a sajtót, erre bizonyíték a magyarul olvasó Fischer szerint az Index.hu, ami „élvezettel piszkálja a kormányt”, illetve a „megátalkodottan Orbán-ellenes” 444.hu létezése.

„Az Orbán ellen felhozott legundorítóbb vád az antiszemitizmus, mivel Soros György, a CEU mögött álló milliárdos zsidó” – írja Fischer, aki szerint a vád olyannyira nem áll meg, hogy Orbán volt az, aki bevezette a holokausztoktatást a magyar iskolákban, törvényt hozott a holokauszttagadás ellen, és az ő kormánya támogatta a Saul fiát, ami Auschwitzban játszódik.

A felsőoktatási törvény módosítása 28 Magyarországon működő felsőoktatási intézményt érint, amelyek közül 27-nél találtak rendellenességeket, de egyiket sem zárták be, írja a szerző. 

„A CEU-nak talán tartania kellene magát saját alapelveihez és a törvényekhez. Aztán jövőre mindenki elmehet és szavazhat Orbán ellen” - fejezi be cikkét Fischer. 

Itt már nincs semmi.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt