Azt hiszed, most hideg van? Csíkszeredában mínusz 9 fokot mértek reggel!

A kiadós székelyföldi havazások után mínusz 9 fokot mértek reggel Csíkszeredában – közölte az Agerpres hírügynökség. A nagyszebeni regionlis meteorológiai központ illetékese az MTI-nek elmondta, a csikorgó fagy kialakulását a térség egy részét beborító hótakaró, a kitisztult égbolt és a magas légköri nyomás segítette elő.

Rendkívül hideg volt a reggel Hargita megye más településein is: a Bucsin-tetőn mínusz 5 fokot, Székelyudvarhelyen és Gyergyóalfaluban mínusz 4 fokot, Maroshévízen mínusz 3 fokot mértek. A meteorológus elmondta: a legalacsonyabb hőmérsékleti értékek hajnali 4 és 5 óra között alakultak ki. A következő napokban felmelegedés várható, és a jövő hét közepére már az évszaknak megfelelő hőmérsékleti értékekre számítanak.

Török Jenő, a Hargita megyei mezőgazdasági igazgatóság vezetője elmondta: az áprilisi fagy elsősorban a kivirágzott, kirügyezett fákban tesz kárt. Szabó József, a székelyudvarhelyi Otus madárvédő egyesület illetékese szerint a fagyos idő főleg a fecskéket és a kis testű, rovarevő madarakat veszélyezteti, amik nem találnak élelmiszert. A gólyák, és a nagy testű madarak tovább bírják táplálék nélkül, de ha kitart a hideg idő, ezek is veszélybe kerülnek – mondta az ornitológus.

Az erős északi szél miatt tarajosra fagyott víz Fonyódon, a Balaton partján 2016. január 18-án (Fotó: Varga György / MTI)

Hargita megyében 1978-ban mérték a legalacsonyabb áprilisi hőmérsékletet: ekkor mínusz 14,4 fokot rögzítettek Csíkszeredában. A legmagasabb áprilisi hőmérséklet a 2012-ben szintén Csíkszeredában mért 28,8 fok volt. (MTI)