Tölgyessy Péter: Magyarországon már nem lehetséges kormányváltás, csak rendszerváltás

2017 április 22., szombat 13:10

Orbán Viktor érzi, hogy egy választási vereséggel az egész rendszerét elveszítené, ezért egy ezrelék esélyt sem adhat az ellenfeleinek

– mondta a Klubrádiónak adott hosszú interjúban Tölgyessy Péter volt politikus, közgondolkodó. Tölgyessy úgy látja, hiába van elvileg hatalmi váltógazdálkodás Magyarországon, ezt a gyakorlatban már korlátozzák, így a mostani rendszer leváltása nélkül nem képzelhető el már kormányváltás.

Az elvi lehetőség megvan a váltásra, a gyakorlatban meglehetősen csekély az esély. Ennek csak kisebb részben oka, hogy Orbán Viktor több száz ponton úgy változtatta meg a közjogi szerkezetet, hogy felé lejtsen a pálya, ide tartozik például az alkotmánybíróság szétverése is

– mondta Tölgyessy, aki szerint a terméketlen orbánozás sem célravezető, szerinte ez elbutítja az ellenzéket, sőt, a kormány válaszcsapásait is legitimálja.

Tölgyessy Péter. Fotó: Hír Tv

De akkor hogy lesz vége ennek az egésznek? Tölgyessy szerint a legvalószínűbb, hogy a nemzetközi rend változása buktathatja meg Orbánt, már csak azért is, mert eredetileg nemzetközi trendek erősítették meg őt. Ahhoz is a nemzetközi helyzet változására lenne szüksége, hogy Orbán ellenzői megfelelően erős üzenetet találjanak a magyar államot uraló párttal szemben.

Tölgyessy beszél a fideszes korrupcióval kapcsolatos ellentmondásokról is.

A cél az, hogy legyen egy lojális nemzeti középosztály, aki tartósan a hatalomban tartja a kormányt, finanszírozza a médiabirodalmát és gazdasági támogatást nyújt a Fidesznek, cserébe pedig bármit megtehet. Ezt a többség korrupciónak tartja, ami közvetlenül a politikai vezetésig ér fel. Ezt mindenki megveti, csakhogy Magyarország alig tud erkölcsi ítéletet hozni. Nagyon kevesen utasítanak el egy számla nélkül olcsóbb ajánlatot.