Tölgyessy Péter: Magyarországon már nem lehetséges kormányváltás, csak rendszerváltás

2017 április 22., szombat 15:10
550

Orbán Viktor érzi, hogy egy választási vereséggel az egész rendszerét elveszítené, ezért egy ezrelék esélyt sem adhat az ellenfeleinek

– mondta a Klubrádiónak adott hosszú interjúban Tölgyessy Péter volt politikus, közgondolkodó. Tölgyessy úgy látja, hiába van elvileg hatalmi váltógazdálkodás Magyarországon, ezt a gyakorlatban már korlátozzák, így a mostani rendszer leváltása nélkül nem képzelhető el már kormányváltás.

Az elvi lehetőség megvan a váltásra, a gyakorlatban meglehetősen csekély az esély. Ennek csak kisebb részben oka, hogy Orbán Viktor több száz ponton úgy változtatta meg a közjogi szerkezetet, hogy felé lejtsen a pálya, ide tartozik például az alkotmánybíróság szétverése is

– mondta Tölgyessy, aki szerint a terméketlen orbánozás sem célravezető, szerinte ez elbutítja az ellenzéket, sőt, a kormány válaszcsapásait is legitimálja.

Tölgyessy Péter. Fotó: Hír Tv

De akkor hogy lesz vége ennek az egésznek? Tölgyessy szerint a legvalószínűbb, hogy a nemzetközi rend változása buktathatja meg Orbánt, már csak azért is, mert eredetileg nemzetközi trendek erősítették meg őt. Ahhoz is a nemzetközi helyzet változására lenne szüksége, hogy Orbán ellenzői megfelelően erős üzenetet találjanak a magyar államot uraló párttal szemben.

Tölgyessy beszél a fideszes korrupcióval kapcsolatos ellentmondásokról is.

A cél az, hogy legyen egy lojális nemzeti középosztály, aki tartósan a hatalomban tartja a kormányt, finanszírozza a médiabirodalmát és gazdasági támogatást nyújt a Fidesznek, cserébe pedig bármit megtehet. Ezt a többség korrupciónak tartja, ami közvetlenül a politikai vezetésig ér fel. Ezt mindenki megveti, csakhogy Magyarország alig tud erkölcsi ítéletet hozni. Nagyon kevesen utasítanak el egy számla nélkül olcsóbb ajánlatot. 

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt