Meghalt két tizenéves hegymászó a Retyezát-hegységben

GYÁSZ
2017 április 23., 05:08

Az európai hegymászó-közösség két fiatal tehetsége, a 14 éves Dor Geta Popescu és a 12 éves Gulácsi Erik életüket vesztették szombaton a Retyezát-hegységben, lavina sodorta el őket. Holttestüket vasárnap hozzák le a hegyi mentők. 

Szombat délután a két kiskorú alpinista öt felnőttel közösen a hegység legmagasabb csúcsa, a 2509 méter magas Peleaga felé tartott egy nyári útvonalon, amit friss hó borított. Az öt felnőttből három megsérült, de nekik még sötétedés előtt sikerült leereszkedni egy menedékházba és találkozni a segítségükre siető hegyi mentőkkel.

photo_camera Retyezát-hegység, Románia

A hegyi mentő szolgálat pénteken a legmagasabb, ötös fokozatú lavinaveszély-riasztást adott ki a hegységre az elmúlt napokra a vastag és nedves hó miatt.  A Hunyad megyei hegyimentők vezetője, Ovidiu Bodean szerint a lavinát valószínűleg a héttagú hegymászócsoport idézte elő. 

A kiskorú hegymászók a Brassó megyei Montan Altitudine hegymászó klub és a román alpinista szövetség igazolt sportolói voltak, korosztályukban kiemelkedő tehetségnek számítottak. Gulácsi Erik idén a legfiatalabb európaiként mászta meg az 6962 méter magas Aconcaguát, Amerika legmagasabb csúcsát. Dor Geta Popescu 12 évesen már szintén büszkélkedhetett ezzel az eredménnyel, illetve ugyanabban az évben a világ legmagasabb aktív vulkánja, a 6893 méter magas Ojos de Salado megmászásával is. (MTI)