Csoda lenne, ha Le Pen nyerni tudna a francia elnökválasztáson

Poszttrumpiánus, valóságon túli világunkban vannak, akik kétkedve, némi rettegéssel fogadják a május 7-i második forduló előtti előrejelzéseket, amelyek jelenleg Emmanuel Macron magabiztos győzelmét jelzik előre. A Crosstab összesítése alapján a francia közvélemény-kutatások átlaga Macron 26 százalékpontos előnyét mutatja.

Marine Le Pen a választás első fordulója után. Raphael Lafargue / Anadolu Agency

Trump győzelme és a Brexit-szavazás eredménye után persze csomóan kételkednek a közvélemény-kutatásokban - még ha amúgy mindkét szavazás esetén meglepően pontosak voltak, javarészt hibahatáron belül maradtak. A francia közvélemény-kutatók még brit és amerikai társaiknál is jobban szerepeltek, gyakorlatilag százalékra pontosan eltalálták a végeredményt:

a felmérések átlagában Macron 24, Le Pen 22, Fillon 20, Mélenchon 19 százalékon állt, a végeredmény ettől tizedszázalékokkal tért csak el.

Az amerikai elnökválasztáson valójában a felméréseken alapuló modellek mondtak csődöt, azok ugyanis a Clinton végeredményben megvalosuló szavazattöbbségéből az elektori kollégiumban is Clinton győzelmét tippelték. Franciaországban ilyen bonyolító tényezővel nem kell számolni, így még a konzervatívabb modellek alapján is szinte biztosra vehető Macron győzelme. Legalábbis a jelen állás szerint, de azért az példa nélküli volna, ha Le Pennek két hét alatt sikerülne fordítania 26 százalékpontos hátrányból.

A Fivethirtyeight elemzője, Harry Enten emellett azt is figyelemre méltónak tartja, hogy míg Trump és a kilépéspártiak támogatottságát alulbecsülték az amerikai és brit közvélemény-kutatók, az európai (szélső-)jobboldal támogatottságát inkább túlbecsülni szokták. Az ezt bemutató táblázatban Magyarországról a Jobbik helyett amúgy a Fidesz közvélemény-kutatási eredményeit vetette össze a valós választási eredményekkel. A két vizsgált 2014-es választáson, a parlamentin és az EP-választáson a Fidesz mindkét esetben alulmúlta a felmérésekben tippelt eredményét.

Vagyis valószínűleg alaptalan amiatt aggódni, hogy Le Pent rejtőzködők milliói támogathatnák, ezért a közvélemény-kutatások jelentősen alulbecslik a támogatottságát.