Műanyagzabáló hernyók menthetik meg a világot

tudomány
2017 április 25., 07:17
comments 125

A Nagy viaszmoly boltokban horgászcsaliként kapható hernyója képes polietilén biológiai lebomlására. Márpedig ez a leggyakrabban használt műanyag, ami a bevásárlótáskák alapanyaga is. 

A cantabriai CSIC és Cambridge Egyetem kutatói fedezték fel, hogy a falánk hernyó a műanyag zacskót is megrágja. 

photo_camera A zacskózabáló hernyó Fotó: César Hernández/CSIC   

A Nagy viaszmoly a méhkaptárak kártékony élősködője, óriási csapás a méhtermelőknek, méhviaszt fogyaszt. Véletlenül fedezte fel Federica Bertocchini kutató, aki amatőr méhész, hogy a kaptárból eltávolított kártevők lyukakat rágtak egy műanyag táskába. Nagyjából száz hernyó volt egy zacskóban. Negyven perc múlva jelentek meg az első lyukak, 12 órán belül 92 milligramm zacskót faltak be. Ez sokkal gyorsabb folyamat, mint amit baktériumokkal elértek korábban. 

"A hernyók által fogyasztott méhviasz egy polimer, egyfajta természetes műanyag, és kémiai szerkezete nem különbözik a polietiléntől - mondta Federica
Bertocchini, a tanulmány vezető szerzője. A kutatások szerint a kártevők a polietilént etilénglikolokká alakítják át.

Most azt az enzimet keresik, ami lehetővé teszi a polietilén lebontását, majd ennek nagymértékű előállítása fontos eszköz lehet a hulladéklerakókban és óceánokban felhalmozódott, nagyon nehezen lebomló polietilén műanyaghulladék eltávolításában. (phys.org)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.