Néhány perc alatt megegyeztek az EU vezetői a Brexit menetrendjéről

eu
2017 április 29., 12:31
comments 105

Szombaton megállapodtak a Brexitről szóló tárgyalásokra vonatkozó iránymutatásaikról a bennmaradó 27 tagállam vezetői, ami Európai Tanács elnöke szerint szilárd és tisztességes politikai mandátummal ruházza fel az EU tárgyalódelegációját. Az ülésen a brit miniszterelnök nem vett részt. 

link Forrás

Donald Tusk a Twitteren közölte, hogy az irányelveket egyhangúlag támogatták a tagországok állam- és kormányfői, kevesebb mint 15 perc után változtatás nélkül fogadták el a szövegtervezetet. 

Ennek alapján 2019 márciusában szűnne meg a britek EU-tagsága. Francois Hollande francia elnök és Donald Tusk az Európai Tanács elnöke

A tárgyalások csak azután kezdődnek újra, hogy Nagy-Britanniában június 8-án megtartották a választásokat. Az ülés résztvevőinek küldött meghívólevelében Tusk azt írta, akkor kezdődhetnek meg a tárgyalások Nagy-Britannia és az Európai Unió jövőbeni kereskedelmi kapcsolatairól, ha a megfelelő ütemben haladnak az egyeztetések a brit kilépéssel kapcsolatos megállapodás főbb kérdéseiről, az állampolgárok jogairól, a brit pénzügyi kötelezettségekről, illetve az Ír Köztársaság és Észak-Írország közötti határellenőrzés ügyéről.

Francois Hollande francia elnök azt követelte, hogy a briteknek állniuk kell az EU-ból való kilépés árát, ha már ezt a döntést hozták. Persze hozzátette, hogy nem szabad külön büntetni őket, de azért meg kell mutatni, hogy az EU meg tudja védeni a saját érdekeit. Szerinte a briteknek azt is érezniük kell, hogy rosszabb lesz nekik, miután elhagyják az EU-t. (BBC/Politico/MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.