Néhány perc alatt megegyeztek az EU vezetői a Brexit menetrendjéről

Szombaton megállapodtak a Brexitről szóló tárgyalásokra vonatkozó iránymutatásaikról a bennmaradó 27 tagállam vezetői, ami Európai Tanács elnöke szerint szilárd és tisztességes politikai mandátummal ruházza fel az EU tárgyalódelegációját. Az ülésen a brit miniszterelnök nem vett részt. 

Donald Tusk a Twitteren közölte, hogy az irányelveket egyhangúlag támogatták a tagországok állam- és kormányfői, kevesebb mint 15 perc után változtatás nélkül fogadták el a szövegtervezetet. 

Ennek alapján 2019 márciusában szűnne meg a britek EU-tagsága. 

Francois Hollande francia elnök és Donald Tusk az Európai Tanács elnökeFotó: EMMANUEL DUNAND/AFP

A tárgyalások csak azután kezdődnek újra, hogy Nagy-Britanniában június 8-án megtartották a választásokat. Az ülés résztvevőinek küldött meghívólevelében Tusk azt írta, akkor kezdődhetnek meg a tárgyalások Nagy-Britannia és az Európai Unió jövőbeni kereskedelmi kapcsolatairól, ha a megfelelő ütemben haladnak az egyeztetések a brit kilépéssel kapcsolatos megállapodás főbb kérdéseiről, az állampolgárok jogairól, a brit pénzügyi kötelezettségekről, illetve az Ír Köztársaság és Észak-Írország közötti határellenőrzés ügyéről.

Francois Hollande francia elnök azt követelte, hogy a briteknek állniuk kell az EU-ból való kilépés árát, ha már ezt a döntést hozták. Persze hozzátette, hogy nem szabad külön büntetni őket, de azért meg kell mutatni, hogy az EU meg tudja védeni a saját érdekeit. Szerinte a briteknek azt is érezniük kell, hogy rosszabb lesz nekik, miután elhagyják az EU-t. (BBC/Politico/MTI)

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.