Vizsgán kell megindokolniuk a közszolgáknak, hogy miért jobb az alaptörvény, mint az alkotmány volt

2017 április 30., vasárnap 16:41
348

„(...) az államigazgatásban alkalmazottak foglalkoztatási jogviszonyaiban fokozottabban kell érvényre juttatni Magyarország Alaptörvényének értékeit, különös tekintettel a korábbi Alkotmány és az Alaptörvény közötti értékrendbeli különbségekre.”

Ez a szöveg egy 2016-os kormányhatározat olvasható. Ez a jogszabály írja elő, hogy az államigazgatási dolgozóknak, kormánytisztviselőknek, rendőröknek a szakmai előmenetelük érdekében

vizsgát kell tenniük a régi alkotmány és az új alaptörvény közti értékrendbeli különbségekből, miután részt vettek az alaptörvény értékeit bemutató kötelező továbbképzési programban.

A kormányhatározat előírja, hogy a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen kell kidolgozni ezt az értékrendes a tananyagot, amit aztán az előmeneteli, rendfokozati vizsgákon számon tudnak kérni.

Ezzel kapcsolatban az MSZP-s Harangozó Tamás március végén tett fel írásbeli kérdést a miniszterelnöknek, arra volt kíváncsi, hogy

  • befejeződött-e a munka,
  • kik és mennyiért dolgoztak rajra,
  • hol lehet megnézni a tananyagot,
  • és egyáltalán, mi a helyes válasz a vizsgakérdésre: milyen értékrendbeli különbség van a régi alkotmány és a fideszes alaptörvény között.

Harangozó kérdéseire Pintér Sándor belügyminiszter válaszolt, de sok konkrétumot nem árult el. Olyanokat ír, hogy 

„az Alaptörvény szabályozási középpontjában a nemzeti közösség életének, ezen belül az egyén státuszának, az egyén és a közösség viszonyának és a közhatalom gyakorlásának a módja és intézményei állnak.”

Pintér szerint a „tananyagfejlesztést a Nemzeti Közszolgálati Egyetem oktatói és kutatói további egyetemek oktatóinak bevonásával végezték, illetve végzik jelenleg is”. Arról, hogy konkrétan mennyibe került eddig a munka, vagy hogy hol lehetne megnézni az értékrendbeli különbségeket bemutató tananyagot, nem ír semmit a belügyminiszter.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt