Egy katasztrófa lehetett Juncker és May találkozója

külföld
2017 május 01., 12:08
comments 354

Kiszivárgott hírek szerint nem sült el túl jól Jean-Claude Juncker és Theresa May londoni vacsorája. Az Európai Bizottság elnöke a brexitről szóló tárgyalások miatt kereste fel a brit miniszterelnököt, és állítólag azzal távozott, hogy tízszer szkeptikusabb lett, mint korábban volt. A találkozó után állítólag Juncker azzal hívta fel Angela Merkel német kancellárt, hogy May egy másik galaxisban él. 

Juncker-közeli források szerint az EB elnöke arra jutott, hogy az esélye annak, hogy a brexit-tárgyalások zátornyra futnak, több mint 50 százalék. A Bizottság szóvivője nem kívánta kommentálni az értesüléseket, azon túl, hogy megismételte Juncker vasárnapi szavait, miszerint konstruktív találkozó zajlott, barátságos légkörben. 

photo_camera Fotó: JUSTIN TALLIS/AFP

Juncker és May még szerdán találkozott, az EB elnökét elkísérte a brexit levezénylésére kijelölt Michel Barnier is. Állítólag a két fél nagyon fontos kérdésekben veszélyesen nem értett egyet: egyrészt, hogy ki fizesse a Nagy-Britannia kiválásával járó költségeket, valamint hogy milyen jogai legyenek Nagy-Britanniában az EU polgárainak a brexit után.

Német lapértesülések szerint May azt mondta Junckernek, hogy a britek egyetlen pennyvel sem jönnek az EU-nak. A miniszterelnök ezen kívül azt az álláspontot képviselte, hogy az EU-s állampolgárok jogairól a hivatalos tárgyalások kezdetén, rögtön az előrehozott választások után, azaz már júniusban állapodjanak majd meg, és arra utalt, hogy az EU-s államok lakosainak majd pont ugyanolyan munkavállalási és tartózkodási jogai lennének az országban, mint bármely más nem brit személynek. 

Juncker viszont állítólag kifogásolta ezt, mivel az EU-s állampolgárok jelenleg többetjogokkal bírnak. A Bizottság elnöke át is adott egy jegyzetet, amiben az szerepelt, hogy milyen jogok biztosítását várják el az EU polgárai számára a jövőben is Angliában. 

Juncker szombaton, amikor a 27 EU-ban maradó tagállam szinte azonnal, vita nélkül fogadta el, hogy mit képviseljenek a Nagy-Britanniával folytatott tárgyalásokon, arra utalt, hogy szerinte a britek hajlamosak alulértékelni, hogy milyen jogtechnikai bonyodalmakkal kell most szembenézniük. 

Vitatkoztak a költségekről is: Juncker állítólag azt mondta May-nek, hogy az EU nem egy golfklub, ahova bárki kedvére ki- meg beléphet, hanem inkább egy családként kell tekinteni az unióra, ezért a brexit inkább egy váláshoz hasonlít, aminek költségei lesznek. Becslések szerint amúgy mintegy 60 milliárd euró értékben. 

A brexitért felelő brit miniszter, David Davis korábban már utalt arra, hogy miután kiléptek, az EU semmiféle anyagi követeléssel nem élhet velük szemben, hiszen többet nem lesz rájuk érvényesek az Európai Bíróság (ECJ) döntései. Ugyanakkor Junkcer állítólag közölte, hogy ha a britek kereskedelmi megállapodást akarnak kötni az EU-val, akkor ahhoz rendezni kell ezt a kérdést is. 

May a német lapok szerint azt mondta amúgy Junckernek, hogy "Tegyük sikeressé a brexitet", de Junkcer erre azt válaszolta, hogy ugyan nem akar káoszt és rendezett kilépését akar, de mivel a kilépés után Nagy-Britannia csak egy harmadik fél lesz az EU számára, a brexit nem lehet sikertörténet. 

Állítólag Juncker a vacsora során bemutatta Horvátország csatlakozási papírjait és a nemrég Kanadával megkötött szabadkereskedelmi egyezmént. A két dokumentum együtt több mint kétezer oldal és több mint hat kilogramm, ezzel utalt rá, hogy mi vár az angolokra. (Guardian)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.