Gumilövedékkel oszlatták a tüntetőket Isztambulban

2017 május 1., hétfő 11:40
66

Az isztambuli rendőrség könnygázt és gumilövedéket vetett be a május 1-jei tüntetéseken - mondták el szemtanúk hétfőn.

"Összesen 207 embert vettek őrizetbe" - írta közleményében Isztambul kormányzója, hozzátéve, hogy mintegy 40 Molotov-koktélt, 17 kézigránátot, 176 petárdát és falragaszokat koboztak el a tiltakozóktól.

Fotó: YASIN AKGUL/AFP

A munka nemzetközi ünnepén a múltban is rendszeresek voltak a megmozdulások Törökországban, amelyek többször végződtek erőteljes rendőri fellépéssel.

Az idei tüntetések a várakozások szerint visszafogottabbak lesznek, miután a szakszervezetek bejelentették, hogy meg se próbálnak gyűlést összehívni a Taksim térre, a kormányellenes tiltakozások hagyományos helyszínére. A Taksim tér 2013-ban hetekig címlapokon volt a Recep Tayyip Erdogan jelenlegi török államfő, akkori kormányfő elleni tüntetések miatt.

A rendőrség nagy erőkkel van jelen Isztambul-szerte, a levegőből több helikopter figyeli a várost.

Fotó: YASIN AKGUL/AFP

 Mecidiyeköy környékén az egyenruhások könnygázzal és gumilövedékkel oszlatták fel a tömeget, amely a Taksim térre akart vonulni.

Törökországban nagyon feszült a helyzet azóta, hogy Erdogan hajszállal ugyan, de megnyerte az alkotmány módosításáról és elnöki jogosítványai kiterjesztéséről tartott április 16-i népszavazást. Erdogan annak ellenére tudta csak nagyon kis különbséggel átvinni a számára kontroll nélküli hatalmat biztosító alkotmánymódosítást, hogy az országban hónapok óta szükségállapot volt, tömegesen tartóztattak le embereket, az ellenoldal nem kapott semmiféle kampányolási lehetőséget és nemzetközi megfigyelők tömeges választási visszaélésekről számoltak be. (MTI)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt