Vona szabadabb Magyarországot építene

Május 1-én szokása szerint a Hajógyári-szigeten várta szimpatizánsait a Jobbik, és beszélt a párt elnöke, Vona Gábor is, aki az MTI tudósítása szerint azt hangsúlyozta, hogy szabadabb és igazságosabb Magyarországot épít majd, ha 2018-ban bizalmat kap a választóktól. 

Budapest, 2017. május 1...Vona Gábor, a Jobbik elnöke (k) beszél a párt majálisán, a Hajógyári-szigeten 2017. május 1-jén. Balra Kisberk Szabolcs újságíró, a beszélgetés moderátora.Fotó: Kovács Attila/MTI/MTVA

A néhány éve még a legradikálisabb szónokok közt számontartott Vona többször beszélt egy "szabadabb és boldogabb" ország víziójáról. Kitért a Jobbik néppártosodásának hátterére is: azt mondta többek között, hogy a küldetésük egy erősebb és elégedettebb Magyarország, nem pedig csak egy társadalmi réteg kielégítése. A Fidesz szerinte csak egy jól körülírható csoportnak igyekszik a kedvében járni, akiket a "konc tart össze". Vona szerint a néppártosodás elkerülhetetlen volt, és különben is: "ami nem változik, az elpusztul". 

A szabadságra mondott konkrét példát is: szerinte például ha értékrendi vita van, akkor nem az a megoldás, hogy az ellentétes véleményt lehalkítjuk, a nekünk nem tetsző ideológiát közvetítő egyetemet bezárjuk. Ezzel nyilvánvalóan a CEU ügyére utalt, amiben a Jobbik végül az LMP mellé állva kezdeményezte a törvény alkotmánybírósági vizsgálatát. 

A már ismert jobbikos kampányígéretek (európai bérunió, földesúradó, "lex Lúdas Matyi") mellett Vona "D-típusú átvilágításr" emlegetett, aminek része többek közt nemzetbiztonsági, egy vagyoni és egy elmeorvosi vizsgálat is, amik közül főleg utóbbi lehet népszerű a választók körében. Azt is mondta még, hogy nyolc évben maximalizálná a kormányfői ciklusokat. 

Egyetlen dologban tartott ki a néhány éve megismert Vona Gábor mellett: az ország egyik legégetőbb kérdésének nevezte a magyar-cigány együttélést. Persze egészen más hangot ütött meg mint a parlamentbe jutás hajnalán: a szociális rendszer átalakításáról beszélt, és "őszinte, tabumentes párbeszédet" sürgetett.

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.