Janisz Varufakisz beállt Macron mögé

Az egykori görög pénzügyminiszter, az utóbbi években pedig az újbalos közgazdaságtan egyik legnagyobb szupersztárja kedden "mellébeszélés nélkül" állt be a francia elnökválasztás második fordulójába bejutó Emmanuel Macron mögé. Egyben pedig kritizálta azokat a baloldali vezetőket, akik eddig nem tettek hasonlóan.

Macron a választás második fordulójában a szélsőjobboldali Marine Le Pennel fog majd megmérkőzni, de a francia és a nemzetközi baloldalon sokan így sem sorakoztak fel még a centrista, EU-párti, mainstream gazdaságpolitikát képviselő jelölt mögé. 

Fotó: Ayhan Mehmet/Anadolu Agency

A Le Monde véleményrovatában megjelent cikkében Varufakisz még a francia baloldal jelöltjét, Jean-Luc Mélenchont is betámadta, mivel első fordulós veresége után nem állt be ő is Macron mögé. 

Varufakisz arról ír, igazi rejtély számára, hogy egyes baloldali vezetők miért nem támogatják Macront Le Pennel szemben. Mint írja, nem akar annak a progresszív európai generációnak a tagja lenni, amelyik megakadályozhatta volna Le Pen elnökké választását, de nem tették meg. 

Arról is ír, hogy nem szabad hagyni, hogy a baloldal elhibázott érdektelensége miatt Le Pen váratlanul elfoglalhassa az Elysée-palotát. (Politico)

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.