Janisz Varufakisz beállt Macron mögé

külföld
2017 május 02., 14:14
comments 66

Az egykori görög pénzügyminiszter, az utóbbi években pedig az újbalos közgazdaságtan egyik legnagyobb szupersztárja kedden "mellébeszélés nélkül" állt be a francia elnökválasztás második fordulójába bejutó Emmanuel Macron mögé. Egyben pedig kritizálta azokat a baloldali vezetőket, akik eddig nem tettek hasonlóan.

Macron a választás második fordulójában a szélsőjobboldali Marine Le Pennel fog majd megmérkőzni, de a francia és a nemzetközi baloldalon sokan így sem sorakoztak fel még a centrista, EU-párti, mainstream gazdaságpolitikát képviselő jelölt mögé. 

photo_camera Fotó: Ayhan Mehmet/Anadolu Agency

A Le Monde véleményrovatában megjelent cikkében Varufakisz még a francia baloldal jelöltjét, Jean-Luc Mélenchont is betámadta, mivel első fordulós veresége után nem állt be ő is Macron mögé. 

Varufakisz arról ír, igazi rejtély számára, hogy egyes baloldali vezetők miért nem támogatják Macront Le Pennel szemben. Mint írja, nem akar annak a progresszív európai generációnak a tagja lenni, amelyik megakadályozhatta volna Le Pen elnökké választását, de nem tették meg. 

Arról is ír, hogy nem szabad hagyni, hogy a baloldal elhibázott érdektelensége miatt Le Pen váratlanul elfoglalhassa az Elysée-palotát. (Politico)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.