Miért is hívta meg Trump a sorozatgyilkos Dutertét a Fehér Házba?

Újabb példát mutat be a Quartz írása arra, hogy miért annyira veszélyes Amerikára nézve, hogy az elnökük tisztázatlan üzleti kapcsolatban áll olyan országokkal, amik diplomáciailag fontosak az USÁ-nak.

Általános meglepetést keltett, amikor Donald Trump elnök pár napja meghívta a Fehér Házba Rodrido Dutertét, a Fülöp-szigetek vállalhatatlan, emberek saját kezű megölésével büszkélkedő, a drogfogyasztók és -terjesztők ellen nyílt, bár törvényen kívüli irtóhadjáratot folytató elnökét.

A hivatalos magyarázat az volt, hogy az Észak-Korea elleni katonai lépésekhez fontos segítséget nyújthat a hagyományosan Amerika-szövetséges ázsiai ország.

A cikk szerint azonban az is motiváló tényező lehet, hogy a Trump Organization most készül egy 150 millió dollárból felhúzott, 57 emeletes luxus lakófelhőkarcoló felavatására Manilában, az ország fővárosában. A luxuscímke itt nem zsurnalizmus, a házban egy belépőszintű, egyhálószobás lakást 450 ezer dollárért, vagyis közel 150 millió forintért adnak. A vállakozásban a Trump család cégének helyi partnere a Century Properties nevű helyi vállakozás, ami Jose E.B. Antonio üzletember érdekeltsége. Antionót a Fülöp-szigetek kormánya napokkal az amerikai elnökválasztás előtt nevezte ki az ország Amerikába akkreditált kereskedelmi különmegbizottjának.

A Bloomberg írta meg, hogy Trumpék ötmillió dollárt kaptak azért, hogy a fejlesztő kiírhassa a családi márkanevet a Trump Towernek elnevezett felhőkarcolóra. Bár a szerződés további részei nem ismertek, Trump cége a korábbi ingatlanprojektjeiben hasonló módon járt el: egyösszegű jutalékot kaptak a nevük használatáért, majd minden egyes ingatlanelem eladása után további százalékot.

Vagyis nem kizárt, hogy miközben az Egyesült Államok és a Fülöp-szigetek kényes témákról tárgyal, az utóbbi kormányzatának egy tagja rendszeresen dollármilliókra rúgó összegeket utal át az előbbi elnökének.

A Trump családnak egyébként további közös ingatlanberuházásai is vannak Antonióval. A felhőkarcoló-projektet pedig annyira a szívügyüknek érezték, hogy Ivanka, az elnök lánya és egy ideje hivatalos tanácsadója korábban annak több reklámvideójában is szerepelt.