Tavaly több román gyerek született külföldön, mint otthon

külföld
2017 május 02., 12:59
comments 52

Tavaly először fordult elő, hogy több román gyermek született külföldön, mint Romániában - jelentette ki kedden Andreea Pastarnac, a határon túli románokért felelős miniszter.

A politikus a romániai ifjúság napja alkalmából szervezett konferencián vett részt, ahol az általa vezetett szaktárca feladatairól beszélt. A tárcavezető az Eurostat adataira hivatkozva kijelentette, tavaly először fordult elő, hogy a román állampolgárságú anyák több gyermeket szültek külföldön, mint Romániában. A miniszter szerint Románia határain kívül 4,4 millió román állampolgár él.

Ez a tény számos kérdőjelet vet fel arról, hogy miként viszonyulnak a román állampolgárok a mobilitáshoz, hogyan képzelik el a jövőjüket. Hangsúlyozta: az általa vezetett minisztériumnak az egyik fő feladata az anyanyelvű oktatás, amely jelenleg számos külföldi országban nincs biztosítva. Ezért a külföldre kivitt és az ott született gyerekek nagy többsége nem tanulja meg anyanyelvét, a románt.

Ezért a minisztérium egy kampányt indított, amelynek keretében minél több nyomtatott és elektronikus tankönyveket, táblagépeket próbálnak juttatni a külföldön élő román közösségeknek a hivatalosan elismert, valamint az önkéntesek által végzett nem hivatalos román nyelvoktatás biztosítása érdekében.

A miniszter nem közölt konkrét adatokat arról, hogy hány gyermek született külföldön és hány Romániában. A román statisztikai intézet egyelőre nem végleges kimutatása szerint tavaly 189.783 gyermek született Romániában. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.