Nem engedi a Kúria, hogy népszavazást tartsanak a Ligetről

jog
2017 május 03., 11:52

A Kúria szerdán megtagadta az alábbi népszavazási kérdés hitelesítését:

"Egyetért-e Ön azzal, hogy a Fővárosi Közgyűlés úgy módosítsa a Városligeti Építési Szabályzatot, hogy a Városliget közpark megengedett legkisebb zöldfelülete 70% legyen?”  

A kérdéssel a közparkot épületekkel telerakni kívánó kormányzati szándékot akarta keresztülhúzni Moldován László, illetve a Ligetvédők.

A Fővárosi Választási Bizottság ugyan hitelesítette a kérdést, a döntést azonban a Kúria felülbírálta. A Kúria szerint a Fővárosi Választási Bizottság egyszerre túl sok népszavazási kérdéssel foglalkozott, amikor jóváhagyta ezt, ahelyett, hogy sorrendet állítottak volna fel a kérdések elbírálására.

A kérdés benyújtója ugyanis több, ugyanerre az ügyre vonatkozó kérdést adott be, abban bízva, hogy az egyik átmegy a jogi szűrőn. Ez át is ment, a többi nem, a Kúria viszont azzal érvel, hogy fel kell állítani egy sorrendet, és aztán ugyanabban az ügyben csak 30 naponként próbálkozhatnak a kezdeményezők új kérdéssel. A Fővárosi Választási Bizottság most viszont csomagban döntött.

A Kúria indoklása itt olvasható. 

(Ligetvédők)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.