A képviselőház megszavazta az Obamacare visszavonását

2017 május 4., csütörtök 20:43
189

Az amerikai képviselőház elfogadta a Barack Obama volt amerikai elnök nevével fémjelzett Obamacare egészségbiztosítási törvény visszavonását. A képviselők kis többséggel, a végeredmény szerint 217:213 arányban szavazták meg az Obamacare visszavonását. Egyetlen demokrata párti törvényhozó sem szavazott igennel, és 20 republikánus is elutasította a régi törvény visszavonását.

Fotó: Joe Raedle/Getty Images

A képviselőházi szavazás után az Obamacare visszavonása a szenátus elé kerül, ahol elemzők szerint még nagy vita várható. Ha a szenátorok is igent mondanak, akkor ez utat nyithat a Trumpcare-nek elnevezett, republikánus egészségbiztosítási törvény megtárgyalásához, illetve elfogadásához.

A szavazás eredményét Donald Trump és Paul Ryan az amerikai képviselőház elnöke nagy győzelmeként értékelik. Trump a választási kampányában azt ígérte, hogy visszavonatja az egészségbiztosítási törvényt, és újat terjeszt a kongresszus elé. Ez meg is történt, de az elsőként beterjesztett változatot március 24-én, épp a szavazás előtt, visszavonták, mert kiderült, hogy nem volt hozzá elég republikánus szavazat.

A csütörtök délutáni voksolás után Paul Ryan házelnök azt mondta: „sokan vagyunk, akik 7 évig vártunk, hogy leadhassuk ezt a szavazatot”. Nancy Pelosi, a demokraták képviselőcsoportjának vezetője – fordított Robin Hoodnak minősítve Trumpot – szomorú napnak nevezte ezt, és arra figyelmeztetett, hogy sok amerikai ezután majd elveszíti az egészségbiztosítását.

A szavazás után – amit Trump a Fehér Házból figyelt munkatársai társaságában – a vezető republikánus politikusok a Fehér Házba mentek, ahol az elnökkel közös sajtótájékoztatót tartottak. Trump megköszönte a képviselők munkáját, és azt mondta: a republikánusok következő nagy győzelme az adóreform elfogadásával várható. (MTI)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt