Az Alzheimer-kór első jele lehet, ha valaki elveszti a navigációs képességét

Egészségügy
2017 május 07., 10:50
comments 115

Az Alzheimer-kór korai tünetei közé tartozhat, ha valaki elveszíti a tájékozódási képességeit vagy gyakran téved el ismerős környékeken, derül ki az Edinburgh-i Egyetem kutatásából. A hosszú távú kutatás célja az volt, hogy olyan szakaszban vizsgálja meg a betegség kialakulását, amikor a megfigyelt személyek még viszonylag fiatalok. A betegség közvetlen tünetei általában csak akkor jelentkeznek, amikor az érintettek már túl vannak a 60-on, amikor már súlyos károkat okozott az agyban.

Karen Ritchie, az egyik kutató azt mondta, hogy az miközben Alzheimer-kórt általában a memória romlásával azonosítják, a mostani eredményeik alapján úgy tűnik, inkább a betegeknek az a képessége veszik el, hogy meghatározzák a tárgyak helyzetét vagy magukat a tárgyakat. Valamint romlik a tájékozódási képességük is.

A kutatás résztvevőit két csoportra osztották: Az első csoportban olyanok szerepeltek, akik 41-59 között voltak, és valamelyik közeli hozzátartozójuknál kimutatható volt az Alzheimer. A második csoportban pedig olyanok szerepeltek, akiknek nem volt kapcsolatuk a betegséggel. 

Az Alzheimer’s and Dementia című folyóiratban publikált eredmények alapján az első csoportban szereplők sokkal rosszabbul teljesítettek a helymeghatározási feladatoknál. Az egyik ilyen feladatnál a résztvevőknek egy hegyet ábrázoló képet mutattak, majd arra kérik őket, hogy válasszák ki ugyanazt a hegyet négy másik kép közül. Náluk általában hippokampusz is kisebb volt, ami az agyban a navigációért felel. (Guardian)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.