Macron nyerte a francia elnökválasztást

2017 május 7., vasárnap 18:03
890

A francia nép Emmanuel Macront választotta meg az ország új elnökének - jelentette be Bernard Cazeneuve francia miniszterelnök vasárnap este pár perccel az urnazárás és az exit poll eredményeinek közzététele után. A kormányfő közleményében hangsúlyozta: az eredmény "azoknak a választóknak a tisztánlátásáról tanúskodik, akik elutasították a szélsőjobboldal szörnyű tervét".  

Macron egyelőre csak egy nagyon rövid közleményt adott ki, amiben azt írja, hogy ezzel az estével nagyon hosszú történelmük egy új lapja kezdődik. És szeretne az lenni, akivel a reményt és a magabiztosságot újra felfedezheti az ország.

Fotó: ERIC FEFERBERG/AFP

Az első megjelent felmérések szerint Emmanuel Macron magabiztosan, nagy különbséggel nyerte meg a francia elnökválasztás második fordulóját. Az Ipsos exitpollja szerint a szavazatok 65,1 százalékát szerezhette meg. Hasonló eredményről számolt be a Kantar Public One Point-TF1-RTL közös felmérése is

Hasonló eredményre jutottak a belga források is, melyek már az első fordulóban is pontosan jósolták meg a végeredményt.

A távolmaradók arányát 25,3 százalékra becsülik, ez a legalacsonyabb érték 1969 óta.

Fotó: ERIC FEFERBERG/AFP

A jelenlegi eredmények alapján a szélsőjobboldali Nemzeti Frontot vezető Marine Le Pen a szavazatok 34,5 kaphatta meg. 

Az idei választás sok szempontból különleges volt, a második világháború óta először fordult elő, hogy egyik nagypárt elnökjelöltje sem jutott be a második fordulóba. Macron korábban gazdasági miniszter volt, tavaly alapította meg En Marche (Indulás!) néven politikai mozgalmát. A kampányban EU- és piacpárti üzenetet vitt, élesen szembehelyezkedve a Le Pen kínálta üzenetekkel. Nem is meglepő, hogy a második fordulóra szinte a teljes francia politikai elit mögé állt fel. 

És ugyanígy az európai elit is: a bejelentést követő percekben ömleni kezdtek a gratuláló üzenetek: a német, a brit, a skót kormány és brüsszeli vezetők is üzentek Macronnak az interneten. 

Üzent Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke is, méghozzá azt, hogy gratulál a francia népnek, akik a szabadságot, egyenlőséget és testvériséget választották a fake news zsarnoksága helyett: 

Az eredmények bejelentése után Párizsból ünneplő dudaszót jelentettek a BBC tudósítói. A Louvre környékén rengetegen gyűltek össze, hogy Macron eredményváró eseményén vegyenek részt. 

Fotó: NICOLAS MAETERLINCK/BELGA/AFP

Győzelmével a 39 éves Macron Franciaország történetének legfiatalabb elnöke lesz. És ugyan ez most egy fájó vereség lehet Marine Le Pen számára, de közben azt is látni kell, hogy a szélsőjobboldal komoly politikai erővé tudta kinőni magát Franciaországban:

Kevéssel negyed kilenc után Le Pen lényegében elismerte a vereségét, de arról beszélt, hogy nagy dolog, hogy a hazafiak új szövetsége lett a legfőbb ellenzéki erő. Előtte a két jelölt beszélt már telefonon is. 

Le Pen beszédében már a nyári parlamenti választásokra kezdte el felkészíteni a táborát. 

Érdekesség, hogy a nemrég távozott miniszterelnök, Manuel Valls ugyan a szocialista párt tagja, de közleményében mégis arról írt, hogy a választáson Macron mozgalma mögé kell beállnia a szavazóknak, hogy az új államfőnek meglegyen a parlamenti többsége is. 

Macron annak ellenére is nagyon magabiztos győzelmet aratott, hogy pont a választás hétvégéjére időzítve szivárogtatták ki hackerek mozgalmának több ezer belső levelét. Az élesen Putyin-ellenes hangokat megütő Macron stábja már korábban is jelezte, hogy oroszországi hackertámadások érték a kampányukat. 

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt