Macron kampányát támadták meg orosz hackerek

2017 április 25., kedd 16:59
119

Egy cyberbiztonsággal foglalkozó japán vállalat, a Trend Micro kutatói jelentették be, hogy bizonyítékuk van arról, hogy az APT 28 nevű orosz hackercsoport most Emmanuel Macront támadja. 

Az APT 28-at nyugati hírszerzési források rendszeresen az orosz hírszerzés hivatalos hackercsapataként kezelik, annak ellenére is, hogy a Kreml régóta határozottan cáfolja, hogy bármi közük lenne a csapathoz. 

Fotó: ERIC FEFERBERG

Kedden publikált jelentésükben a Trend Micro kutatói azt írják, hogy az APT 28 most látványosan Macron stábjának informatikai rendszere ellen egyesíti erőit, többek között a centrista jelölthöz közeli stábtagoknak küldtek ki olyan csalóemaileket, melyekre kattintva a Macron mozgalmának honlapjaira emlékeztető, de valójában adathalász és fertőző oldalakra jutnának el. 

A hackerek többek között megvásároltak olyan domaineket, melyek nagyon hasonlítanak a hivatalos oldalakra, és ott hasonló designban építettek fel csaló oldalakat. 

Az eszközök nagyban hasonlítanak ahhoz, ahogy az amerikai Demokrata Párt tagjait is támadták korábban. Azért az akcióért is az APT 28-at tartják felelősnek. 

A Macron-kampány digitális ügyekért felelős vezetője, Mounir Mahjoubi arról beszélt, hogy december óta tíz adathalász-támadás indult ellenük, de egyik sem volt sikeres. 

A francia elnökválasztás első fordulójában Macron kapta a legtöbb szavazatot, a második pedig Marine Le Pen, a szélsőjobboldali Nemzeti Front vezetője lett, így ők ketten jutottak a második fordulóba. Macron volt a kevés esélyesebb jelölt egyike, aki élesen Putyin-ellenes hangot ütött meg a kampány során, míg Le Penről lehet tudni, hogy kifejezetten jó viszonyt ápol az orosz vezetéssel, sőt a pártját is orosz hitelek segítségével működtetik. (Financial Times, Verge)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt