Macron kampányát támadták meg orosz hackerek

külföld
2017 április 25., 18:59

Egy cyberbiztonsággal foglalkozó japán vállalat, a Trend Micro kutatói jelentették be, hogy bizonyítékuk van arról, hogy az APT 28 nevű orosz hackercsoport most Emmanuel Macront támadja. 

Az APT 28-at nyugati hírszerzési források rendszeresen az orosz hírszerzés hivatalos hackercsapataként kezelik, annak ellenére is, hogy a Kreml régóta határozottan cáfolja, hogy bármi közük lenne a csapathoz. 

photo_camera Fotó: ERIC FEFERBERG

Kedden publikált jelentésükben a Trend Micro kutatói azt írják, hogy az APT 28 most látványosan Macron stábjának informatikai rendszere ellen egyesíti erőit, többek között a centrista jelölthöz közeli stábtagoknak küldtek ki olyan csalóemaileket, melyekre kattintva a Macron mozgalmának honlapjaira emlékeztető, de valójában adathalász és fertőző oldalakra jutnának el. 

A hackerek többek között megvásároltak olyan domaineket, melyek nagyon hasonlítanak a hivatalos oldalakra, és ott hasonló designban építettek fel csaló oldalakat. 

Az eszközök nagyban hasonlítanak ahhoz, ahogy az amerikai Demokrata Párt tagjait is támadták korábban. Azért az akcióért is az APT 28-at tartják felelősnek. 

A Macron-kampány digitális ügyekért felelős vezetője, Mounir Mahjoubi arról beszélt, hogy december óta tíz adathalász-támadás indult ellenük, de egyik sem volt sikeres. 

A francia elnökválasztás első fordulójában Macron kapta a legtöbb szavazatot, a második pedig Marine Le Pen, a szélsőjobboldali Nemzeti Front vezetője lett, így ők ketten jutottak a második fordulóba. Macron volt a kevés esélyesebb jelölt egyike, aki élesen Putyin-ellenes hangot ütött meg a kampány során, míg Le Penről lehet tudni, hogy kifejezetten jó viszonyt ápol az orosz vezetéssel, sőt a pártját is orosz hitelek segítségével működtetik. (Financial Times, Verge)

Kiemelt videóink

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.