Macron nyert, Le Pen második a francia elnökválasztás első fordulójában

külföld
2017 április 23., 22:35
comments 86

Közvéleménykutatók előzetes adatainak megfelelően alakult minden idők legszorosabb francia elnökválasztási versenye: az első fordulót hajszálnyi előnnyel Emmanuel Macron, baloldali-liberális-centrista jelölt nyerte a szélsőjobboldali, EU- és globalizációellenes Marine Le Pen előtt. Ez a két jelölt jutott tehát a második fordulóba.

Emmanuel Macron beszél támogatóihoz a győzelem után Párizsban. Fotó: Mustafa Yalcin/Anadolu Agency
photo_camera Emmanuel Macron beszél támogatóihoz a győzelem után Párizsban. Fotó: Mustafa Yalcin/Anadolu Agency

Vasárnapról hétfőre virradó éjszaka két órakor 107 választókerületből 103-ban  fejeződött be a szavazatszámlálás, ekkor az előzetes végeredmény így nézett ki:

  1. Macron 23,86%
  2. Le Pen 21,45%
  3. Fillon 19,92%
  4. Mélechon 19,5%
  5. Hamon 6,39%
  6. Dupont-Aignan 4,77%
  7. Lassalle 1,24%
  8. Poutou 1,11%
  9. Asselineau 0,92%
  10. Arthaud 0,66%
  11. Cheminade 0,18%

A május 7-én esedékes második fordulóban a baloldali-liberális Macron az esélyes, mivel elemzők szerint a kieső jelöltek támogatói sokkal inkább hajlamosak átszavazni rá, mint Le Penre. A számítások szerint a kiesett szocialista jelölt, Hamon támogatóinak nagy többsége, a jobboldali-centrista Fillon szavazóinak fele is Macronra szavazhat majd. Fillon és Hamon már vasárnap este, az első eredmények közlése után bejelentették, hogy Macront támogatják a második fordulóban.

A szélsőbaloldalinak tartott, globalizációellenes Mélechon azonban nem állt be Macron mögé, hanem arra szólította föl szavazóit, hogy kampányának weboldalán szavazzák meg, melyik jelöltet támogassa a második fodulóban.

Az elnökválasztás már így is alaposan átrendezte Franciaország politikai térképét. Az ötödik köztársaság megalakulása (1958) óta most fordult elő először, hogy egyik nagy mainstream politikai párt, sem a szocialisták, sem a konzervatívok jelöltje nem tudott bekerülni a második fordulóba. Különösen a szocialisták illetve Hamon eredménye kiábrándító (6 százalék), ennél egyetlen egyszer, 1969-ben szerepelt rosszabbul szocialista jelölt.  (De Gaulle ellen Defferre alig több mint öt százalékot ért el.)

A világsajtó egyértelműen úgy értékelte a választást, hogy a francia szavazók a francba küldték a hagyományos politikai elitet.

A Wall Street Journal elemzésében azt emelte ki, hogy a választók keményen megbüntették a hagyományos nagy pártokat, a Frankfurter Allgemeine Zeitung pedig arról írt, hogy Franciaország kettészakadt, a választók több mint negyven százaléka szélsőjobb- illetve szélsőbalodali jelöltre szavazott, és arra is figyelmeztet, hogy Macron előnye túl csekély, egyáltalán nem biztos, hogy a második fordulóban képes lesz megverni Le Pent.

Az Egyesült Államok egyik legnagyobb választási guruja, a Fivethirtyeight.com alapítója, Nate Silver úgy látja, hogy Le Pen esélyeit nagyban csökkentette Trump szereplése. Az amerikai elnök alaposan megijesztette az európai választókat, év eleje óta látványosan csökken – nem csak Franciaországban, de Hollandiában és Ausztriában is – a nacionalista, szuverenista politkusok népszerűsége.

Az első forduló után Franciaország több városában is voltak kisebb megmozdulások. Többnyire szélsőbaloldali aktivisták, anarchisták tiltkoztak Le Pen politikája ellen. Nantesban a rendőrség könnygáz is bevetett az erőszakos tüntetőkkel szemben. Fotó: Jérémie Lusseau/AFP
photo_camera Az első forduló után Franciaország több városában is voltak kisebb megmozdulások. Többnyire szélsőbaloldali aktivisták, anarchisták tiltkoztak Le Pen politikája ellen. Nantesban a rendőrség könnygázt is bevetett az erőszakos tüntetőkkel szemben. Fotó: Jérémie Lusseau/AFP

Az első forduló győztese Macron tulajdonképpen azzal a trükkel nyert, hogy egy vadonat új politikai alakzat jelöltjeként „rendszeren kívüli” politikusként tudter eladni magát, miközben programja nagyon is mainstream. A 39 éves volt bankár, korábbi gazdasági miniszter Emmanuel Macron alig egy éve alapította mozgalmát, az En Marche!-t, kifejezetten EU- és piacpárti programmal. Minden idők legfiatalabb francia köztársasági elnöke lehet, ha májusban nyer.

Macron győzelmének hírét lelkesen fogadták a kontinens EU-párti politikusai: a dán mniszterelnök, Lars Lokke Rasmussen, a német szociáldemokraták kancellárjelöltje, Martin Schulz, Angela Merkel szóvivője, Staffen Siebert és az európai bizottsági elnök, Jean-Claude Juncker szóvivője is azonnal gratulált.

Marine Le Pen, a nacionalista, EU-, globalizáció- és bevándorlásellenes, 1972-ben alapított Front National elnöke alig maradt le Macrontól, de nagyon úgy néz ki, hogy a második fordulóban nem lesz elég szavazata ahhoz, hogy legyőzze. Bár ezúttal arra sem lehet számítani, hogy megismétlődik a 2002-es képlet, amikor Marine Le Pen édesapja, a Front National alapítója, Jean-Marie Le Pen és a konzervatív Jacques Chirac versengett az elnöki székért, és az első fordulóban nagy meglepetésre nagyon szoros versenyben második lett a szélsőjobboldali jelölt, de a másodikban Chirac maga mögé tudta állítani szinte a teljes balodali szavazótábort is, így hatalmas fölénnyel (82%) győzött végül.

Marine Le Pen alighanem tud majd szavazatokat szerezni Mélechon és Fillon táborából is, de az elemzők úgy számolnak, hogy ez kevés lesz Macron legyőzéséhez.

Az első forduló után a két győztes jelölt most tíz napon át folytatja kampányát, amely valószínűleg május elsején, a szokásos felvonulásokon, nagygyűléseken tetőzik, illetve két nappal később nyivános tévévitán csapnak össze. Május 5-ig tart a kampány, egy nap kampánycsend, és 7-én, vasárnap lesz a második foduló.

Alig egy hónappal később, júniusban pedig parlamenti választások lesznek Franciaországban.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.