Náci emléktárgyak után kutatva fognak átvizsgálni minden német laktanyát

2017 május 7., vasárnap 11:24
207

Minden németországi laktanyába nyomozókat küldenek, miután a közelmúltban két laktanyából is náci emléktárgyak kerültek elő. A vizsgálatot a német hadsereg, a Bundeswehr vezetése rendelte el. 

A vizsgálat során minden laktanyát át fognak kutatni, a Wehrmachthoz kötődő tárgyakat fognak keresni. A mostani vizsgálatot nem sokkal azután rendelték el, hogy kitört az elmúlt évek legkomolyabb botránya a német hadseregnél: áprilisban letartóztattak egy katonát, aki szélsőjobboldali csoportokkal állt kapcsolatban, és aki vezető német politikusok ellen tervezhetett merényletet, úgy, hogy szíriai menedékkérőnek adta ki közben magát. 

Antifasiszta tüntetés május elsején Halle városában Fotó: JENS SCHLUETER/dpa Picture-Alliance/AFP

A közelmúltban két laktanyából is kerültek elő náci korszakból származó tárgyal: sisakok, pisztolyok, fotók Wehrmacht katonákról kiállítva. Az egyik érintett laktanya Donaueschingenben van, a védelmi minisztérium szerint itt nem találtak olyan tárgyakat, melyek tiltottak a jelenlegi német törvények szerint, azaz nem volt rajtuk például horogkereszt. Ugyanakkor a védelmi miniszter jelezte, hogy így se fogják tolerálni, hogy a Wehrmacht tisztelete megjelenjen a hadseregben. 

Ursula von der Leyen szerint nem izolált esetekről van szó, és szerinte a bajtársi szellemiség miatt az előljárók hajlamosak a másik irányba fordítani a fejüket. A védelmi miniszternek később bocsánatot kellett kérnie a megütött hangneme miatt, miután többen azzal vádolták, hogy az egész hadsereget becsmérelte. (BBC)