Nem lehet többé delfinekkel úszni Franciaországban

A francia kormány megtiltotta a delfinek és karszárnyú delfinek fogságban tartását. A szabály alól csak azok az állatok kapnak felmentést, amelyek már most is fogságban élnek. 

Fotó: VALERY HACHE/AFP

 A francia állatkertek képviselői arra panaszkodnak, hogy nem egyeztettek velük a szigorításról, ugyanakkor az állatvédők történelmi jelentőségű előrelépésnek tartják a döntést. A szigorítás miatt gyakorlatilag meg fognak szűnni a tengeri cirkuszok Franciaországban.  

Segolene Royal környezetvédelmi miniszter még szerdán írta alá a jogszabály első verzióját, de aztán úgy döntött, hogy tovább kell szigorítani a törvényt, ezért a fogságban élő delfinek tenyésztését is megtiltották.

Fotó: Alexandr Kryazhev/Sputnik

Az új szabályok alapján a közönség közvetlen kapcsolatba sem léphetne a delfinekkel, így a közös úszásra sem lesz majd lehetőség. Ráadásul a delfinek medencéit is sokkal nagyobbra kell majd szabni.

Jon Kershaw, a francia Riviéra egyik víziparkjának vezetője bombázáshoz hasonlította a kormánydöntését. Az új szabályok többségét hat hónapon belül alkalmazni kell, a medencék bővítésére pedig három évet kaptak a delfintulajdonosok. (BBC)

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.